Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι τελικές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά (upd)


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Οι τελικές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά (upd)
Επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η FMVoice.gr. Η ρύθμιση της κυβέρνησης για τα ενήμερα στεγαστικά αφορά μεγαλύτερο μέρος δανειοληπτών με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ.

Γράφει:  

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την νομοθετική πρωτοβουλία προ ολίγου και έκανε λόγο για "ρύθμιση ομπρέλα" για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την κρίση.
"Δεν δανείστηκαν αλόγιστα αλλά είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται λόγω της κρίσης και δεν μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Σκορδάς επισήμανε ότι δεν αποτελεί λύση πανάκεια η ρύθμιση για το σύνολο των δανείων, αλλά μια λύση για τη διατήρηση της συνοχής.
Νωρίτερα, στην fmvoice.gr:
Εντός της ημέρας ανακοινώνει επίσημα το υπουργείο Ανάπτυξης την τελική οριζόντια ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τα στεγαστικά δάνεια.
Προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, έντονες αντιρρήσεις από πλευράς των πιστωτών αλλά και οι έντονες επιφυλάξεις έως και αρνήσεις των τραπεζών. Ωστόσο στην τρόικα φαίνεται οτι εμπέδωσαν τον κίνδυνο από τις επισφάλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας και πλέον, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της FMVoice.gr δεν θα ήταν αρνητικοί και με ρυθμίσεις στα επιχειρηματικά δάνεια.

Περισσότεροι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αοι δόσεις του στεγαστικού τους έχει μετατραπεί σε... θηλιά θα μπορούν να υπαχθούν στην οριζόντια ρύθμιση, καθώς δύμφωνα με πληροφορίες, το μικτό οικογενειακό εισοδηματικό όριο των 25.000 ευρώ ετησίως που προέβλεπε η αρχική πρόταση διαμορφώνεται σε καθαρό ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ή 35.000 ευρώ μικτό.
Η ρύθμιση είναι τετραετής με πληρωμή μόνο τόκων και κλιμακωτό στο επιτόκιο και αφορά ιδιωτικούς ή δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα υπάρχει κλιμάκωση στο επιτόκιο της τετραετίας, ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη.
Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή σε ρύθμιση είναι το στεγαστικό ή άλλο δάνειο με εξασφάλιση ακινήτου αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ να είναι ενήμερο, δηλαδή δεν υπάγονται δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, και να έχει προσημειωθεί πρώτη κατοικία.
Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, η δε, συνολικό οφειλή, σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να ξεπερνά το 6πλάσιο του εισοδήματος, δηλαδή τα 150.000 ευρώ. Η κυβέρνηση δεν είχε θέσει τέτοιο όριο στην αρχική της πρόταση, αλλά η τρόικα είχε ζητήσει να υπάρξει «οροφή». Για τα ποσά που δεν θα καταβάλλονται (πλέον του 30%) θα ισχύσει αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και θα κεφαλαιοποιούνται με βάση το ισχύουν επιτόκιο της σύμβασης, χωρίς προσαυξήσεις.
Οι άνεργοι, βαριά ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες και πολύτεκνοι μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.Επιπλέον, οι άνεργοι δεν θα πληρώνουν καμία δόση για την περίοδο των τεσσάρων ετών, ενώ στην διετία θα υπάρξει επαναξέταση της οικονομικής τους κατάστασης. Για τους πολύτεκνους προϋπόθεση υπαγωγής είναι η αντικειμενική αξία του σπιτιού να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: