Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι «επίορκοι», οι «φθηνοί επιστήμονες» και η μεταρρύθμιση του δημοσίου


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι «επίορκοι», οι «φθηνοί επιστήμονες» και η μεταρρύθμιση του δημοσίου
Απολύεις 15.000 «καλοπληρωμένους». Προσλαμβάνεις 15.000 με μισθούς τριψήφιους (οι οποίοι ευχαρίστως δέχονται, καθώς στον ιδιωτικό τομέα οι συνθήκες είναι εφιαλτικές) και διαλαλείς ότι ενδιαφέρεσαι για την ανεργία των νέων. Έτσι:
Γράφει:  


-  τα έχεις καλά με τους δανειστές σου
-  γλιτώνεις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό,
-  «πουλάς» στην κομματική σου πελατεία ότι ξανανοίγεις το κανάλι των προσλήψεων στο δημόσιο ενώ
-   υπερηφανεύεσαι ότι βάζεις «τάξη» στον κρατικό μηχανισμό απολύοντας επίορκους και λοιπούς κακούς.
Τα τέσσερα επιχειρήματα απαντούν σε μεγάλο βαθμό στο ερώτημα «γιατί να διώξεις 15.000 ανθρώπους αφού ταυτόχρονα εξαγγέλλεις 15.000 προσλήψεις». Προφανώς η απάντηση είναι και «οικονομική» εκτός από πολιτική. Είναι προφανές ότι το δημόσιο ακολουθεί κατά πόδας τις στρατηγικές του ιδιωτικού τομέα. «Σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν». Κατέστη προφανές από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι το σύνολο των 15.000 απομακρύνσεων δεν αφορά σε επιόρκους. Ακόμη και ο αριθμός των 2000 επίορκων που ακούγεται είναι αμφίβολο πότε και αν θα συγκεντρωθεί. Είναι επομένως σαφές ότι ο μεγάλος αριθμός, θα προέλθει (όπως διαρρέει η κυβέρνηση και επιβεβαίωσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί):
-   «Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
-   Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
-   Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
Από τους τεχνοκρατικούς ορισμούς της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι θα απομακρυνθούν οι «παλαιοί». Των οποίων οι βασικοί μισθοί φτάνουν στα 1900-2000 ευρώ ευρώ μεικτά ειδικά αν πρόκειται για εργαζόμενους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Για τους εργαζόμενους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι βασικοί μισθοί φτάνουν για όσους έχουν προϋπηρεσία έως και τα 1500 ευρώ. Και εννοείται ότι στα ποσά αυτά, δεν περιλαμβάνουν τα επιδόματα (παιδιών κ.λπ.) που συνήθως εισπράττουν οι παλαιότεροι. Με πόσα χρήματα θα προσλαμβάνονται οι νέοι; Το πολύ 1100 ευρώ μεικτά αν είναι εργαζόμενοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Άρα, από το μέτρο, που εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστικό, η κυβέρνηση θα εξοικονομεί περίπου 800 ευρώ τον μήνα το «κεφάλι». Ή 9600 ευρώ τον χρόνο. Ή περίπου140-150 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: