Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013
ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ, «ΑΝΤΙΔΟΤΟ» ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΙΖΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Μπαμπούλας φυλακής για τους φοροφυγάδες
Το φόβητρο της φυλακής για τους φοροφυγάδες από τα ποινικά δικαστήρια επισύρει τώρα η κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τιθασεύσει το τέρας της φοροδιαφυγής, που παραμένει κατά το πλείστον ανέγγιχτο.
Η λύση επιδιώκεται να δοθεί μέσω μιας ακόμα ρύθμισης (θα περιλαμβάνεται στο μεγάλο φορολογικό) που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα του έτους.
Η κρίσιμη αλλαγή θα αφορά, πέραν του ποινολογίου για τους φοροπαραβάτες το οποίο θα προβλέπει λελογισμένες αλλά και εξωπραγματικές σε ορισμένες περιπτώσεις ποινές, την «εμπλοκή» και της Ποινικής Δικαιοσύνης μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων σε φορολογικές υποθέσεις. Ολα αυτά την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ των στόχων (σε συμφωνία με την τρόικα) να ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους η εκκαθάρισή τους εντός του 2013.
Συνεργασία
Το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει την πόρτα της συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε από κοινού να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για υπαγωγή και ολοκλήρωση όλων των φορολογικών υποθέσεων και στην Ποινική Δικαιοσύνη ανεξαρτήτως αν ο φοροπαραβάτης -όπως ισχύει σήμερα- εξοφλήσει πλήρως το χρέος του προς το Δημόσιο. Σήμερα εάν κάποιος οφείλει στο Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθεί στα ποινικά δικαστήρια για φοροδιαφυγή, που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, έπειτα από μήνυση του εφόρου, κι έτσι να βρεθεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, δηλαδή και στα ποινικά και στα διοικητικά δικαστήρια, όπου θα εκδικάζεται παράλληλα η υπόθεσή του.
Στην περίπτωση που εξοφλήσει το χρέος του, το σύνηθες είναι οι δικαστές να απαλλάσσουν τον κατηγορούμενο. Διαφορετικό καθεστώς ισχύει για όσους οφείλουν στο Δημόσιο ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές οι υποθέσεις διώκονται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις το λόγο έχει το κρατητήριο και το Αυτόφωρο. Στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εσόδων περιλαμβάνονται η δέσμευση κατά 50% της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη, διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων κ.λπ.
Ωστόσο, αν παρά τις συνεχείς ενστάσεις και προσφυγές των μεγαλοοφειλετών στα «φορολογικά» δικαστήρια αποδεχτούν να υπαχθούν σε ρύθμιση καταβάλλοντας σε δόσεις το 70% της οφειλής τους τότε αίρονται τα αναγκαστικά μέτρα, ενώ εάν η οφειλή εξοφληθεί πλήρως παύει η ποινική διαδικασία.
Στο σημείο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα επί το αυστηρότερον για τους φοροπαραβάτες, ώστε να παρακάμψει τις νομικές δικλίδες που χρησιμοποιούν πολλοί φορολογούμενοι ώστε να «τρενάρουν» τις υποθέσεις τους, καθώς ο κίνδυνος να ανοίξουν οι πύλες του Κορυδαλλού ελλοχεύει κυρίως στις περιπτώσεις που εκτός της φοροδιαφυγής διώκονται και για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Ετσι πέραν των διοικητικών μέτρων, το μεγάλο φορολογικό θα περιλαμβάνει ρύθμιση με την οποία για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, ανεξαρτήτως εάν εξοφλούν πλήρως τις οφειλές τους, να ολοκληρώνεται η ποινική διαδικασία εις βάρος τους και ανεξαρτήτως της έκβασής της στα διοικητικά δικαστήρια.
Ο οικονομολόγος - φοροτεχνικός, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ) Αποστόλης Αλωνιάτης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «η ποινικοποίηση που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων, που αυξάνουν κατά 1δισ., περίπου, το μήνα. Αυτό που χρειάζεται είναι από τη μια πλευρά να σταματήσει η κυβέρνηση να βάζει νέους φόρους, γιατί δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα να πληρωθούν, και από την άλλη μια απόφαση για ρύθμιση των ληξιπροθέσμων από το οικονομικό επιτελείο, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα μελετάται ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου, τυχόν επιβαλλόμενη ποινή να μπορεί να εξαγοραστεί αντί ο οφειλέτης να οδηγείται στη φυλακή.
Μοντέλο ΗΠΑ
Πρόκειται για το γνωστό με παρεκκλίσεις μοντέλο που εφαρμόζει η IRS στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο φαίνεται ότι πρόκειται να υιοθετήσει και το υπουργείο Οικονομικών με πρώτο βήμα, εκτός των άλλων, να μην έχει, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ανασταλτικό χαρακτήρα η άσκηση έφεσης στο δικαστήρια. Ετσι θα επικρέμεται ο πέλεκυς πιθανής φυλάκισης και ευκολότερα τότε οι οφειλέτες θα εξοφλούν τα χρέη τους στο Δημόσιο ώστε να πάψει η έλλειψη ανταπόκρισης που κυριαρχεί σήμερα. Για του λόγου το αληθές, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την Οικονομική Αστυνομία που έχει αναλάβει το έργο της σύλληψης και του Αυτοφώρου για χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες.
Παρ' ότι μεγαλοοφειλέτες οδηγούνται στα δικαστήρια και συμφωνούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ελάχιστοι το πράττουν στη συνέχεια, καταβάλλοντας μόνο την πρώτη δόση. Ετσι το ταμείο κατά της φοροδιαφυγής παραμένει μείον. 1.800 συλλήψεις έγιναν το 2011 και το 2012 για οφειλές 2 δισ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου