Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ Φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη και πισίνες


ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη και πισίνες

Επανέρχεται και γίνεται μόνιμος ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών, σκάφη αναψυχής μεγαλύτερα των έξι μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη.

Φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη και πισίνες
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η είσπραξη 110 εκατ. ευρώ ετησίως. Η σχετική ρύθμιση συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ενσωματώνει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα ώστε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιανουαρίου ύψους 9,2 δισ. ευρώ.
Επίσης με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ναυλομεσιτικά γραφεία και πρόσθετοι φόροι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εφόσον διαπιστώνεται μη έκδοση αποδείξεων, τιμολογίων ή εντοπίζονται πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Ειδικότερα ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται από το 2014:
Στα ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης. Για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.
Φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη και πισίνες
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Ο νέος φόρος αφορά περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και το κράτος εκτιμά πως θα εισπράξει 68 εκατ. ευρώ.
Φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη και πισίνες
Την τελευταία 5ετία (2008-2012) έχουν διατεθεί περίπου 82.000 καινούργια αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. ενώ αν προστεθούν και εκείνα που έχουν ταξινομηθεί από την 1-1-2003 έως και τα τέλη του 2007, τότε ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τις 180.000 αυτοκίνητα. Ωστόσο τα πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.
Ο φόρος ξεκινά από τα 308 ευρώ για «δίλιτρο» πενταετίας και ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για αυτοκίνητο 3.000 κυβικών που δεν έχει κλείσει πέντε χρόνια από την ημέρα ταξινόμησης.
Στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί των προβλεπόμενων ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από την επιβολή του φόρου πολυτελείας εξαιρούνται τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη ολικού μήκους μέχρι 6 μέτρα. Στα σκάφη αναψυχής ανοικτού τύπου (φουσκωτά) ο νέος φόρος είναι 800 ευρώ για όσα έχουν μήκος επτά μέτρα και 1.200 ευρώ για τα 9 μέτρα.
Στις πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές. Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Σε πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων ο φόρος είναι 960 ευρώ τον χρόνο και σε πισίνα 50 τ.μ. φθάνει τα 1.600 ευρώ.
Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: