Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αποσύρθηκαν διατάξεις 166 «ναι» στο ...προαπαιτούμενο πολυνομοσχέδιο Παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου η προθεσμία για ρύθμιση αυθαιρέτων


Ηλεκτρονική Έκδοση 

Αποσύρθηκαν διατάξεις

166 «ναι» στο ...προαπαιτούμενο πολυνομοσχέδιο

Παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου η προθεσμία για ρύθμιση αυθαιρέτων
Τελευταία ενημέρωση: 
Με 166 «ναι», 123 «όχι» και 1 «παρών» ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το υπουργείο Οικονομικών,ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το άρθρο 35 που αφορά στα εργασιακά θέματα.
Ειδικότερα το άρθρο 35 υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 136 ενώ 3 δήλωσαν «παρών».
Το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση) υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών» ενώ τα υπόλοιπα άρθρα, για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Μεταξύ άλλων, ορίζονται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για τον έλεγχο δαπανών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέτρα επιτάχυνσης υλοποίησης του ΕΣΠΑ και προσαρμογές στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής (στις αντίστοιχες των υπαλλήλων σε υπουργεία).
Αποσύρθηκαν ρυθμίσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προχώρησε σε αποσύρσεις ρυθμίσεων, έπειτα από παρατηρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίες δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι:
- Καταργείται το άρθρο 23 που είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και αφορά τον τρόπο κατάθεσης αιτήσεων και τη μεταφορά εποπτείας στο Γραφείο Βιομηχανίας
- Καταργείται το άρθρο 42, που αφορά στην κατάργηση μεταβατικών εδρών πρωτοδικείων
- Καταργείται το άρθρο 47, που αφορά στην ενσωμάτωση διατάξεων οδηγίας 2010/45
- Καταργείται το άρθρο 49 που αφορά στο πολεοδομικό γραφείο ΕΟΤ
- Αποσύρθηκε ήδη το άρθρο 48 που αφορά την τροποποίηση του ν. 2523 του 1997 για ποινές παράβασης που θα ενταχθούν όλες στο Ποινολόγιο.
Επίσης ανακοίνωσε την παράταση έως τις 31 Μαΐου της προθεσμίας για την ρύθμιση αυθαιρέτων, από τις 31 Ιανουαρίου που είχε καθοριστεί.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι διατάξεις που αφαιρούνται θα εισαχθούν σε επόμενο νομοσχέδιο. «Στην πράξη δηλαδή υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που συνιστούν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Αντιπολιτευτικά πυρά
Η ψήφιση του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση διεξάγεται σε κλίμα έντασης, με την αντιπολίτευση να δηλώνει αντίθετη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Το ήδη τεταμένο κλίμα κατά τη συζήτηση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με την παρουσία και τοποθέτηση πολλών υπουργών οι οποίοι προκάλεσαν αρρυθμίες στη διεξαγωγή της συζήτησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “πασαρέλα υπουργών” και λίγο αργότερα αποχώρησε θέλοντας να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.
Όπως, όμως, έλεγαν βουλευτές του κόμματος θα επέστρεφαν κανονικά στην Ολομέλεια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου «δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» και ότι «δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι διάτρητες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ κατήγγειλε τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, διαδικασία με την οποία «καλείται η Βουλή να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία».
Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνως Πάνος Καμμένος  τόνισε μάλιστα ότι «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επονείδιστα κείμενα, όπως αυτό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή».
«Η φράση σας αυτή είναι δεινή ύβρις και για την κυβέρνηση και για τους βουλευτές που την στηρίζουν. Παρακαλώ να δεχθείτε να διαγραφεί» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος ζήτησε τη διαγραφή από τα πρακτικά της αναφοράς του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση Τσολάκογλου.
«Δεν παίρνω πίσω τίποτε από όσα είπα. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε φράση, από τα πρακτικά, προέδρου κόμματος, χωρίς τη συναίνεσή μου! Αίσχος! Ποιος είστε;» ανταπάντησε ο Π. Καμμένος, λέγοντας ότι πρέπει να αποδοθεί μομφή προς το Προεδρείο.
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  «αμηχανία φιλική προς πράξεις βίας» με αφορμή την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Συγγρού.
«Ενώ πρέπει να επιδείξουμε εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή και πρέπει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συστράτευση να καταδικάσουμε όχι μόνο ως πολιτικό σύστηκα, αλλά ως κοινωνία τα φαινόμενα αυτά, παρακολουθούμε μια άλλη εικόνα: μια αμηχανία φιλική προς πράξεις βίας, ένα φλερτ με εκδοχές βίας, μία ροπή προς τον εγκωμιασμό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «τα φαινόμενα αυτά τα έχουμε δει και στο παρελθόν. Κάποιοι εξακολουθούν να είναι ανιστόρητοι».
Έντονα αντέδρασε στην επίθεση Βενιζέλου ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναζητά στο ΣΥΡΙΖΑ φλερτ με τη βία, χτυπάει λάθος πόρτα και παίζει με τη φωτιά, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς προειδοποίησε ότι ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα ακυρώσει το νομοσχέδιο με τις Πράξεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι με διαδικασίες κατεπείγοντος «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους με τη λογική τού αποφασίζουμε και διατάζουμε».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στο διάστημα από 12 Νοεμβρίου 2012 έως και 12 Δεκεμβρίου 2012.
Το ΚΚΕ αποχώρησε το μεσημέρι από τη συζήτηση, όπως είχε πράξει και το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή).
Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου κατέθεσαν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: