Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Γρίφος ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΙΚΑ | Εφημερίδα των συντακτών

Γρίφος ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΙΚΑ | Εφημερίδα των συντακτών


Γρίφος ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΙΚΑ

Tο συνολικό ποσό που θα λάβει ο υποψήφιος συνταξιούχος εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρους, όπως η καλύτερη πενταετία της τελευταίας 10ετίας, οι ετήσιες αποδοχές, καθώς και οι συντελεστές που βγάζει ο Οργανισμός κάθε χρόνο

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες αποτελεί ο τρόπος προσδιορισμού του συντάξιμου μισθού στο ΙΚΑ. Αναλυτικότερα, ήδη από το 2002 ο ασφαλισμένος μπορεί να διαλέξει πέντε (τα καλύτερα σε αποδοχές) από τα τελευταία 10 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Η εξεύρεση, λοιπόν, του ποσού που θα λαμβάνει ο υποψήφιος συνταξιούχος αν βγει στη σύνταξη εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρους. Με βάση αυτές τις παραμέτρους εξάγονται οι συντελεστές ανά έτος.

Ετσι, οι ετήσιες αποδοχές έτους πολλαπλασιάζονται με συγκεκριμένο συντελεστή. Ακολούθως το σύνολο των αναπροσαρμοσθεισών συντάξιμων αποδοχών των συμφερότερων πέντε ετών θα διαιρεθεί με το σύνολο των ημερών εργασίας που πραγματοποίησε ο ασφαλισμένος μέσα σε αυτά τα πέντε έτη.

Σε κάθε περίπτωση οι ημέρες εργασίας δεν μπορεί να είναι λιγότερες από 1.000 κατ’ έτος. Με το μέσο ημερομίσθιο που θα προκύψει, θα γίνει η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση (Το ΙΚΑ έχει διαιρέσει τις αποδοχές σε 28 κατηγορίες και κάθε μία από αυτές είναι και μία ασφαλιστική κλάση).

Πάντως, στην περίπτωση που δεν συμπληρώνονται 1.000 ημέρες εργασίας μέσα στα πέντε έτη (εντός της τελευταίας 10ετίας) που έχει επιλέξει ο υποψήφιος συνταξιούχος, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του αμέσως προηγούμενου έτους από εκείνο κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης.

Επειδή, όμως, οι αποδοχές αυτού του τελευταίου έτους μπορεί να είναι χαμηλότερες από αυτές των υπόλοιπων ετών και επειδή οι υπολογισμοί με βάση άλλες πενταετίες είναι πάρα πολλοί, θα καλείται ο ασφαλισμένος να επιλέξει κάποια άλλη 5ετία, στην οποία συμπληρώνονται 1.000 ημέρες εργασίας και στη συνέχεια θα γίνεται διπλός υπολογισμός της ασφαλιστικής κλάσης. Εφόσον με την επιλεγείσα από τον ασφαλισμένο 5ετία προκύπτει μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση, η σύνταξη θα απονέμεται βάσει αυτής.

Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών θα ληφθεί υπόψη το σύνολο των μηνιαίων πραγματικών αποδοχών και μέχρι το ύψος της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, για το οποίο καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τον υπολογισμό των δώρων εορτών και του επιδόματος άδειας.

Σε άλλη εγκύκλιό του το ΙΚΑ αναφέρει ότι οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου εκπαιδευτικής άδειας είναι αυτές που λαμβάνει ο ασφαλισμένος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για αναγνώριση ή οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης (ενεργού απασχόλησης) ή οι αποδοχές του τελευταίου μήνα απασχόλησης.


18/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: