Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Παίρνουν πίσω το φόρο στα σκάφη και τις κυρώσεις για φοροφυγάδες Μετά από γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής


Παίρνουν πίσω το φόρο στα σκάφη και τις κυρώσεις για φοροφυγάδες

Μετά από γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Παίρνουν πίσω το φόρο στα σκάφη και τις κυρώσεις για φοροφυγάδες

Δε θα επιβληθεί τελικά ο φόρος πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, όπως ανακοίνωσε με διευκρινιστική παρέμβασή του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αποσύρεται και η διάταξη που επέφερε αυστηρές ποινές για όσους εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως έκανε δεκτή την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που του επισήμαινε ότι θα υπάρξουν φαινόμενα διπλής φορολόγησης, καθώς το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί ειδικό τέλος πλου για όλα τα σκάφη.
Αποσύρονται, όμως, και οι αυστηρές κυρώσεις για παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), που επίσης η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είχε κρίνει πως πρέπει να αναδιατυπωθούν.
Η Επιτροπή υποστήριξε πως το ύψος της κύρωσης, που προκύπτει κατ' εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, μπορεί να είναι πολλαπλάσιο της αξίας της παράβασης και, ως εκ τούτου, ενδεχομένως να μη βρίσκεται σε αρμονία με την αρχή της αναλογικότητας.
Ακόμη, υποστήριξε πως η επιβολή κυρώσεων με αντικειμενικό τρόπο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες τέλεσης της παράβασης και χωρίς δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής από το όργανο της διοίκησης που τις επιβάλλει, αλλά και από το δικαστή στο πλαίσιο άσκησης προσφυγής ουσίας, ενδεχομένως δεν βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και την αρχή της αναλογικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: