Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο έως την τελευταία στιγμή


ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο έως την τελευταία στιγμή

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο έως την τελευταία στιγμή
Της Μαρίας Βουργάνα
Εως και την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών έσβηνε, διόρθωνε και έπαιρνε πίσω διατάξεις και ολόκληρα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει νομοσχέδια που φέρνουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στους πολίτες.
Το υπουργείο λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου χθες το βράδυ με 166 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 1 «παρών», αποφάσισε να εξαιρέσει τα σκάφη αναψυχής από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ενώ απέσυρε το άρθρο 48 με το οποίο επιβάλλονταν φόροι-φωτιά στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ύστερα από έλεγχο εντοπίζονταν με φορολογικές παραβάσεις, ξεκαθάρισε ότι απαλλάσσονται οι πλοιοκτήτες από την επιβολή έκτακτης εισφοράς που προβλέπεται για να ναυλομεσιτικά γραφεία και απέσυρε σειρά άρθρων.
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο ψηφίστηκαν εσπευσμένα 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το ΠΑΣΟΚ βγήκε ξαφνικά στην Αντιπολίτευση, βάζοντας επισήμως θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Κουκουλόπουλος, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετεί η κυβέρνηση συνεχώς με αυτόν τον τρόπο και υπέδειξε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο που ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άρθρα και ρυθμίσεις που δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ικανοποίησε το αίτημα Βενιζέλου και απέσυρε σειρά άρθρων ανακοινώνοντας πάντως ότι θα επανακατατεθούν σε επόμενο νομοσχέδιο.
Με τις προσθήκες - διορθώσεις που έγιναν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου:
Εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας με συντελεστή 10% τα σκάφη αναψυχής. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο προετοιμάζει την επιβολή ετήσιου τέλους παραμονής και πλόων ιδιωτικών πλοίων αναψυχής. Το νέο τέλος θα ενσωματώνει όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στα σκάφη αναψυχής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επιβολή του νέου ετήσιου τέλους θα εξαιρούνται:
  • Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως μήκους.
  • Τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως 12 μέτρα.
  • Τα ιστιοφόρα ιδιωτικά μήκους έως 15 μέτρα.
Προϋπόθεση για την εξαίρεση των παραπάνω σκαφών είναι να έχουν ελληνική σημαία ή σημαία από χώρα της Ε.Ε.
Αποσύρθηκε το άρθρο 48 που καθιέρωνε ένα νέο σύστημα επιβολής πρόσθετων φόρων για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας. Οι διατάξεις του άρθρου αποσύρθηκαν, καθώς διαπιστώθηκε ότι προέκυπταν σοβαρά πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος, το οποίο προέβλεπε εξοντωτικές πρόσθετες φοροεπιβαρύνσεις για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, δυσανάλογες του ύψους των παραβάσεων, ενώ ταυτόχρονα στερούσε το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας από τους ελεγχόμενους και χαρακτηριζόμενους ως «φοροπαραβάτες». Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ήταν προβληματική, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος προσβολής του στα δικαστήρια ως «αντισυνταγματικού». Το ενδεχόμενο αυτό μάλιστα το επισήμανε, εμμέσως πλην σαφώς, και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στη σχετική έκθεση επί του πολυνομοσχεδίου.
Διευκρινίζεται ότι από την έκτακτη εισφορά στα ποσά εισαγόμενου συναλλάγματος που επιβάλλεται στα ναυλομεσιτικά γραφεία εξαιρούνται ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει γραφείο ή υποκατάστημα και ασχολούνται με τη διαχείριση ή εκμετάλλευση πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία ,καθώς και τις λοιπές εργασίες που προβλέπονται από την εγκριτική πράξη εγκατάστασής τους.
Καταργούνται το άρθρο 23 (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας), το άρθρο 42 (κατάργηση μεταβατικών εδρών πρωτοδικείων), το άρθρο 47 (ενσωμάτωση διατάξεων οδηγίας 2010/45) και το άρθρο 49 (πολεοδομικό γραφείο ΕΟΤ).
Παρατείνεται μέχρι 31 Μαϊου 2013 η προθεσμία για την ρύθμιση-τακτοποίηση αυθαιρέτων, η οποία έληγε στις 31 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: