Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αυθαίρετα: Προς νομιμοποίηση με 500 ευρώ Για μικρές αυθαιρεσίες


Αυθαίρετα: Προς νομιμοποίηση με 500 ευρώ

Για μικρές αυθαιρεσίες


Αυθαίρετα: Προς νομιμοποίηση με 500 ευρώ

Του Παναγιώτη Ευθυμιάδη
Οριστική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία αν και έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες δεν είναι ακόμη έτοιμη, επεξεργάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρχει η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης μικρών αυθαιρεσιών με την πληρωμή 500 ευρώ.
Στόχος είναι να ενταχθεί σε ένα σχέδιο νόμου με στόχο μια, όσο το δυνατόν, πιο ολιστική και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων, ενισχύοντας και θωρακίζοντας θεσμικά μία οριστική "κόκκινη γραμμή" στις πολεοδομικές και οικοδομικές αυθαιρεσίες, με την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, την ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε αυθαιρεσίας, και εν τέλει τη δικαιότερη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.
Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα αφορά κτήρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (και χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί) έως τις 28.7.2011 όπως όριζε ο νόμος 4014.
Πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στις νέες ρυθμίσεις που εξετάζονται είναι να είναι εφικτή η οριστική νομιμοποίηση των μικρών παραβάσεων σε κτίρια με οικοδομική άδεια, με την καταβολή 500 ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με κατηγοριοποίηση των παρανομιών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ευκολότερα οι μικρές παρανομίες και το δημόσιο ταμείο να εισπράξει 500αρικα.
Στις μεγαλύτερες αυθαιρεσίες η νομιμοποίηση αναμένεται να γίνεται μέσα από την "τράπεζα γης".
Στο μεταξύ νέα παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έδωσε  το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 470.000 δηλώσεις και τα έσοδα είναι χαμηλότερα από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης υπέγραψε την σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2013 η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων.
Η υπογραφή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης συμπίπτει με τη σημερινή υπερψήφιση από τη Βουλή του άρθρου 34 "ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων", που προώθησε το ΥΠΕΚΑ, του Σχεδίου Νόμου για την Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία παρέχει τόσο τη δυνατότητα διενέργειας δικαιοπραξιών και της έκδοσης διοικητικών αποφάσεων με την καταβολή του 30% του προστίμου, όσο και εκπτώσεις, που είχε καταληκτική ημερομηνία 30/1/2013 και η οποία επίσης μετατέθηκε για τις 31/5/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: