Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

2,3 ΔΙΣ. ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ Φορο-Εφιάλτης


2,3 ΔΙΣ. ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Φορο-Εφιάλτης

Ανατροπές και μεγάλες επιβαρύνσεις φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Το νέο «κοστούμι που έραψε» το υπουργείο για τους φορολογουμένους θα κοστίσει 2,307 δισ. ευρώ σε επιπλέον φόρους και θα έρθουν κατά κύριο λόγο από τις νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα έσοδα από τις νέες κλίμακες θα αυξηθούν κατά 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ, ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.
Τέλος, από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρεί να πετύχει τη διεύρυνση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω του περιορισμού φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων, την πρόβλεψη της υποχρέωσης δήλωσης τόσο φορολογούμενου όσο και αφορολόγητου εισοδήματος, τη διάκριση μεταξύ εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και από επιχειρηματική δραστηριότητα, την απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων, την εκλογίκευση του φόρου εισοδήματος κεφαλαίου και τη μείωση των συντελεστών απόσβεσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων.
Οι αλλαγές που φέρνει επιβαρύνουν και πάλι τους «συνήθεις υπόπτους», μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς οι νέες κλίμακες φέρνουν μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου, ενώ, σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ αλλά και του αφορολόγητου για τα παιδιά, κάνουν δυσβάσταχτο το λογαριασμό.
Εκτός από την αυξημένη παρακράτηση φόρου, που ισχύει από 1/1/2013, θα προστεθούν στο «λογαριασμό» και οι επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέες φορολογικές κλίμακες. Το νέο φορολογικό θεσπίζει μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή έως 42.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 32% και για εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 42%.
Παράλληλα, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται από σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, με αποτέλεσμα όσοι έχουν παιδιά και δηλώνουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ να μην έχουν αφορολόγητο. Επίσης, καταργούνται και οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων. Αμετάβλητες παραμένουν οι φοροαπαλλαγές για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κατά 10% από το φόρο, εφόσον όμως δεν υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Κερδισμένοι από το νέο φορολογικό είναι οι οικογένειες μισθωτών με ένα παιδί και εισόδημα έως 23.000 ευρώ, οι οικογένειες μισθωτών με δύο παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώ, όπως και οι οικογένειες μισθωτών με τρία παιδιά και εισόδημα ώς 21.000 ευρώ.
Για εισόδημα 17.000 ευρώ μισθωτός χωρίς παιδιά θα πληρώσει φόρο 1.620 ευρώ από 1.670 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ λιγότερο φόρο.
Αντίθετα, με το ίδιο εισόδημα μισθωτός με ένα παιδί θα πληρώσει με το νέο φόρο 1.620 ευρώ από 1.470 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα, αυξημένο δηλαδή κατά 150 ευρώ.
Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για μισθωτό με 3 παιδιά, αφού μέχρι σήμερα πλήρωνε 1.270 ευρώ και πλέον θα πληρώνει 1.620 ευρώ, επιπλέον φόρο 350 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Αλλαγές έρχονται και στην κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και δεν προβλέπεται ούτε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται στο εξής με δύο μόνο κλίμακες φορολόγησης, με τους νέους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 15.000 ευρώ μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.240 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 3.900 ευρώ, αυξημένο κατά 2.660 ευρώ.
Στον αυξημένο φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσθέσουν και το νέο τέλος επιτηδεύματος, που διαμορφώνεται στα 650 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Αντίστοιχα, το τέλος επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως και για εμπορική επιχείρηση που έχει έδρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους σε 1.000 ευρώ ετησίως.
Πάντως, θετική είναι η κίνηση να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό «μπλοκάκι», αλλά έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας σε ένα ή περισσότερους εργοδότες. Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται και όσοι δουλεύουν μέχρι και σε 3 εργοδότες, αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων προέρχεται μόνο από έναν εργοδότη. Επίσης, αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης από 1/1/ 2013 και μετά.
Φοροελαφρύνσεις υπάρχουν για τους νέους επιτηδευματίες κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, καθώς θα ισχύει μειωμένος φόρος 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%.
Συλλογή αποδείξεων
Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο συλλογής αλλά και υπολογισμού των αποδείξεων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το 25% τους εισοδήματός τους με όριο τις 10.500 ευρώ, ώστε να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό θα τους επιβληθεί ποινή 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν. Το μέτρο συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει και για αυτούς που έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ, αν και δεν θα επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου.
Στη λίστα των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει η Εφορία περιλαμβάνονται δίδακτρα φροντιστηρίων, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή-συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί, δαπάνες καυσίμων Ι.Χ. που προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτός λίστας μένουν οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή, οι δωρεές και οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υποχρεούνται να συλλέγουν αποδείξεις.
Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε εν μέρει την απόφαση για απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων, χαμηλώνοντας το όριο ακαθάριστων εσόδων από τα 10.000 στα 5.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων, άρα εν δυνάμει και σε υποψία φοροδιαφυγής.
Ολική ανατροπή έρχεται από το 2014 στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, καθώς θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων-εξόδων και συντελεστή 13%, ενώ το 2013 η φορολογία θα γίνει βάσει της κλίμακας των μισθωτών. Εξάλλου, από το νέο έτος καταργούνται η 13η και η 14η σύνταξη που λάμβαναν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Πολλών ταχυτήτων είναι και η φορολογία των ανώνυμων εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, με αρκετές φοροελαφρύνσεις. Οι φορολογικοί συντελεστές ευνοούν τις εταιρείες που διανέμουν ως μέρισμα τα κέρδη τους, καθώς ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται σε 32,8% από 40%. Αντίθετα, επιβαρύνσεις έρχονται για τα αδιανέμητα κέρδη, που θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Στα διανεμόμενα κέρδη θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που είναι σήμερα.
Στις Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία η φορολογία αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για το ποσό άνω των 50.000 ευρώ.
Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 26% επί του συνολικού καθαρού εισοδήματος.
Με συντελεστή 15% θα φορολογούνται από το νέο έτος οι τόκοι των καταθέσεων. Στους τόκους που καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα στην αλλοδαπή ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% όταν δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο και με συντελεστή 33% όταν δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο.
Οι υπεραξίες που θα προκύπτουν από την πώληση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών που αποκτήθηκαν από την 1/1/2013 θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% από την 1η Ιουλίου 2013 τελικά και όχι από την 1η Απριλίου 2013, όπως ανέφερε αρχικά το φορολογικό νομοσχέδιο, ταυτόχρονα όμως οι πωλητές των μετοχών θα επιβαρύνονται και με το φόρο 0,2% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο οποίος θα εξακολουθήσει να ισχύει.
Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο φορολόγησης εισοδημάτων που προέρχονται από κινητές αξίες (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια). Αυτά θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που ισχύει και για τα ενοίκια, δηλαδή με 10% για ποσό έως 12.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό, εκτός αν η υποχρέωση έχει εξαντληθεί από την παρακράτηση φόρου. Βεβαίως, η παραπάνω κλίμακα δεν θα ισχύσει σε περίπτωση που οι μετοχές αποκτηθούν μετά την 1/1/2013 και πουληθούν μετά την 1/7/2013, οπότε και θα υπάγονται στο φόρο υπεραξίας. Αυξημένος θα είναι και ο συντελεστής για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων από το 10% στο 15%.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν και οι ναυτικοί. Ο συντελεστής φόρου που επιβάλλεται στους μισθούς αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος του Εμπορικού Ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία αυξάνεται από το 6% στο 15% για τους αξιωματικούς και από 3% σε 10% για τα κατώτερα πληρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: