Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Με τον αραμπά το ξεκαθάρισμα των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων | Εφημερίδα των συντακτών

Με τον αραμπά το ξεκαθάρισμα των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων | Εφημερίδα των συντακτών


Με τον αραμπά το ξεκαθάρισμα των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων

Του Μάριου Χριστοδούλου

Αποκεντροποίηση των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να επιλυθούν, εξετάζει η κυβέρνηση για να μειώσει τον όγκο των προσφυγών που έχουν συσσωρευτεί στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Περισσότερες από 1.200 υποθέσεις με αντικείμενο άνω των 300.000 ευρώ εκκρεμούν σήμερα, για τις οποίες χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια για να μπορέσουν να φτάσουν στο τελικό στάδιο. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις υποθέσεις θα πάρουν σειρά προς συζήτηση από το 2016, αφού τα όργανα της Επιτροπής συνεδριάζουν μία με δύο φορές την εβδομάδα και ο αριθμός των προσφυγών που εκδικάζονται είναι πέντε με έξι.

Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των υποθέσεων που αντιμετωπίζονται τον μήνα είναι από 25 έως 30 ή περίπου 300 υποθέσεις τον χρόνο. Δηλαδή ένας φορολογούμενος που προσφεύγει σήμερα πρώτη φορά στην Επιτροπή, παίρνει ημερομηνία ακρόασης για μετά από τέσσερα χρόνια!

Από αυτή την καθυστέρηση ζημιωμένο βγαίνει το Δημόσιο, που έχει φτάσει να χάνει σημαντικά φορολογικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσε να είχε εισπράξει πολύ πιο γρήγορα και να έλυνε το ταμειακό του πρόβλημα αν υπήρχε και η ισχυρή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων. Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος των υποθέσεων των οποίων επιλαμβάνεται αφορά μεγάλες επιχειρήσεις.

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρούσε στην έγκαιρη αντιμετώπιση των μεγάλων υποθέσεων ασκώντας ενεργότερα τον ρόλο του «διαιτητή» που έχει για πρόστιμα, τα οποία στην πλειονότητα των υποθέσεων έχουν να κάνουν με ποινές εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόβλημα της συσσώρευσης των υποθέσεων παραμένει μεγάλο και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν λύσεις για την αντιμετώπισή του, μεταξύ των οποίων η σύσταση νέων επιτροπών στην Περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο ογκώδης φάκελος αυτών των υποθέσεων.

Εκτιμάται ότι αν λειτουργούσαν πέντε τέτοιες επιτροπές στη, χώρα οι οποίες θα συνεδρίαζαν κάθε μέρα οδηγώντας μέχρι το τελικό στάδιο τουλάχιστον 5 υποθέσεις, μέσα σε ένα χρόνο θα είχαν «εκδικαστεί» σχεδόν όλες οι υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή αποδέχεται αιτήσεις συμβιβασμού για φορολογικές διαφορές άνω των 50.000 ευρώ, ενώ για μικρότερες φορολογικές διαφορές ή για διαφορές στις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση στον κύριο φόρο, συνεχίζουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα όργανα διοικητικής επίλυσης στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Η Επιτροπή είχε εξαγγελθεί από το 2010, συστάθηκε το 2011 και στελεχώθηκε ολοκληρωτικά το 2012 επί υπουργίας Γιώργου Ζανιά (υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών), με αποτέλεσμα 2,5 δισ. ευρώ από βεβαιωμένους φόρους και πρόστιμα που είχαν επιβάλει μετά από έλεγχο οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να παραμένουν ανείσπρακτα.

13/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: