Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Οι δαπάνες για τους τόκους μπήκαν «σφήνα» στα ληξιπρόθεσμα χρέη | Εφημερίδα των συντακτών

Οι δαπάνες για τους τόκους μπήκαν «σφήνα» στα ληξιπρόθεσμα χρέη | Εφημερίδα των συντακτών


Οι δαπάνες για τους τόκους μπήκαν «σφήνα» στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Tη δόση των 9,2 δισ. περιμένει η κυβέρνηση για να συνεχίσει την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου

Του Μάριου Χριστοδούλου

Εφιάλτης έχουν καταστεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη για την κυβέρνηση, είτε πρόκειται γι’ αυτά που της χρωστούν οι φορολογούμενοι είτε γι’ αυτά που χρωστά η ίδια σε ιδιώτες. Στη μεν πρώτη περίπτωση το «φέσι» των πολιτών από τα χαράτσια του Μνημονίου αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στα 56,7 δισ. ευρώ το 2012.

Κι ενώ οι φορολογούμενοι «πνίγηκαν» στους φόρους και τα εκκαθαριστικά σημειώματα (εισόδημα, τέλη κυκλοφορίας και ακίνητα) στην εκπνοή του 2012, η κυβέρνηση περιμένει πώς και πώς τη δόση των 9,2 δισ. για να εξοφλήσει τις οφειλές της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εκκαθάρισης των χρεών διεκόπη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, εξαιτίας των υπόλοιπων δημοσιονομικών αναγκών που έπρεπε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Πρόκειται για αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων του δημόσιου χρέους, που το 2012 ανήλθαν σε 41,9 δισ.

Το 2013, οι πιέσεις από το μέτωπο των δαπανών περιορίζονται στα 12,84 δισ. εξαιτίας του PSI+ και του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων. Το μέγεθός τους αντιστοιχεί σε δανειακό πρόγραμμα 68,67 δισ., εκ των οποίων τα 26 δισ. θα προέλθουν από τα δάνεια της τρόικας. Το Δημόσιο θα εκδώσει γραμμάτια συνολικής αξίας 40 δισ., με τον καθαρό βραχυπρόθεσμο δανεισμό να παραμένει μηδενικός και το «στοκ» των εντόκων να εκτιμάται στα 15 δισ.

Μια πρώτη γεύση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα πάρει αύριο η κυβέρνηση με την έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα και ακολουθεί την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 δισ.

Για την ώρα, πάντως, ένα σημείο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι δαπάνες για τόκους που μπήκαν «σφήνα» στο σχέδιο εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου βάσει του οποίου κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η διαδικασία αναμένεται να «ξαναπάρει μπρος» μετά την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου κι αφού ξεπεραστούν τα εμπόδια με την κάλυψη των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ. Οι οφειλές του Οργανισμού φτάνουν στα 2,203 δισ. και συνιστούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο.

Αυτός εντείνεται και από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι πολίτες στις εφορίες, τα οποία στο τέλος του 2012 εκτοξεύτηκαν στα 56,7 δισ. Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι μέσα σε έναν μόνο χρόνο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 13,2 δισ., ενώ στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόλις 2,8 δισ. Το «καθαρό» βάρος των οφειλών που μεταφέρονται για το 2013 διαμορφώνεται σε περίπου 54 δισ.
17/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: