Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Διόδια με το μέτρο για σκάφη και ιστιοφόρα | Εφημερίδα των συντακτών

Διόδια με το μέτρο για σκάφη και ιστιοφόρα | Εφημερίδα των συντακτών


Διόδια με το μέτρο για σκάφη και ιστιοφόρα

Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας όσα εισέρχονται και κυκλοφορούν στην επικράτεια θα πληρώνουν Τέλος Παραμονής και Πλόων. Το Τέλος θα ξεκινά απο 200 ευρώ το μέτρο για κότερα από 12 έως 15 μέτρα και θα φθάνει τα 500 ευρώ για 24 μέτρα και πάνω

Των Χριστίνας Παπασταθοπούλου-Μάριου Χριστοδούλου

Σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 12 μέτρων, τα οποία εισέρχονται και κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια, θα επιβληθεί το Τέλος Παραμονής και Πλόων (ΤΠΠ), σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται το ΤΠΠ να επιβληθεί και σε σκάφη κάτω των 12 μέτρων για λόγους διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, καθώς ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος με προσθήκη αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το πολυνομοσχέδιο, αφορούσε σκάφη από 6 μέτρα και επάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας προβλέπει την απαλλαγή από το ειδικό τέλος των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής ανεξαρτήτως μήκους, των μηχανοκίνητων ιδιωτικών πλοίων αναψυχής έως 12 μέτρων, καθώς και των ιστιοφόρων ιδιωτικών πλοίων αναψυχής μήκους έως 15 μέτρων.

Το ΤΠΠ θα υπολογίζεται ανάλογα με τον χρόνο παραμονής του σκάφους στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Θα επιβάλλεται σε μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής που ξεπερνούν σε μήκος τα 12 μέτρα και θα υπολογίζεται κλιμακωτά ανάλογα με το μήκος του πλοίου. Για κότερα από 12 έως 15 μέτρα το Τέλος θα είναι 200 ευρώ ανά μέτρο, από 15 έως 20 μέτρα 300 ευρώ, από 20 έως 24 400 ευρώ και από 24 και πάνω 500 ευρώ.

Σε ιστιοφόρα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 15 μέτρων το Τέλος ξεκινά από 200 και καταλήγει στα 400 ευρώ το μέτρο.

Τα ποσά μειώνονται κατά 10% για κάθε πενταετία μετά την πάροδο της πρώτης από τη ναυπήγηση του πλοίου, με το «πλαφόν» να μην ξεπερνά το 20%. Προβλέπεται πρόσθετη μείωση κατά 5% σε περίπτωση προκαταβολής του ΤΠΠ για 6 μήνες και 10% για 12 μήνες. «Παραδοσιακά πλοία αναψυχής» θα πληρώνουν Τέλος μειωμένο κατά 25%. Η πληρωμή και η χορήγηση απόδειξης καταβολής του ειδικού σήματος θα γίνεται κατά την είσοδο του σκάφους στο πρώτο λιμάνι. Μη καταβολή του συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με το 200% του Τέλους!
17/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: