Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τσάι και… συμπάθεια για να επιβάλουν τον φόρο ακινήτων


Τσάι και… συμπάθεια για να επιβάλουν τον φόρο ακινήτων
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΣΚΕΝΗ

Με ατζέντα εφ’ όλης της ύλης και στη σκιά των αποφάσεων του Μαξίμου για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, συναντώνται σήμερα στις 6 το απόγευμα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης. Επίσημα, η θεματολογία θα στραφεί γύρω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος συζητείται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη θα απασχολήσουν ζητήματα γενικότερου πολιτικού περιεχομένου.

Από τα θέματα κεντρικής προτεραιότητας είναι αυτό της φορολογίας ακινήτων, ζήτημα που έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εσωκομματικό πεδίο, αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ.

Αναμένεται να έχει προηγηθεί η διακομματική σύσκεψη για το θέμα, υπό τον κ. Στουρνάρα, με τον «τσάρο» να υπεραμύνεται τα τελευταία 24ωρα της άποψης ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και οι φημολογίες που ακούγονται δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να κληθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τους αρχηγούς τόσο γι’ αυτό το θέμα όσο και για σειρά άλλων. Αλλωστε, την παρουσία του κ. Στουρνάρα -μαζί με εκείνη των κ.κ. Χατζηδάκη, Τσαυτάρη και Λιβιεράτου- έχει ζητήσει επιμόνως ο κ. Βενιζέλος, στον οποίο κατά τα φαινόμενα οφείλεται και η αποψινή σύσκεψη, μετά από μια διελκυστίνδα διαρροών από Μαξίμου και Ιπποκράτους σχετικά με την πραγματοποίησή της.

Στον απόηχο πάντως της νέας απόφασης για πολιτική επιστράτευση και υπό το κλίμα αμηχανίας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με αυτό το «καυτό» θέμα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι πιθανώς να επιδιώξουν να επανεξετάσουν τη συνολική κυβερνητική στρατηγική αντιμετώπισης των απεργιών και των κινητοποιήσεων. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η στάση αυτή δημιουργεί κατά βάση πρόβλημα στη ΔΗΜΑΡ, αλλοιώνοντας το αριστερό της προφίλ. Οι συλλογικές αποφάσεις, δε, κρίνονται αναγκαίες λόγω του έτερου μετώπου που παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνηση, αυτό των αγροτών.

Αυτός ο πολιτικοϊδεολογικός άξονας θα προσδιορίσει τη συζήτηση των τριών αναφορικά και με το θέμα του επικοινωνιακού χειρισμού των πολλαπλών «mea culpa» του ΔΝΤ, το οποίο δείχνει να αξιοποιεί κλιμακωτά ο ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας να προκαλέσει δημοσκοπικές διαρροές, κατά πρώτον στη ΔΗΜΑΡ και κατά δεύτερον στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τέλος, την ατζέντα των αρχηγών αναμένεται να απασχολήσουν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της τρομοκρατίας όσο και το ζήτημα της ΑΟΖ.

 ------------------------------------------------------------------------
Ρήγματα από την πολιτική αυταρχισμού του Σαμαρά


Μετά από ένα ολιγοήμερο παιχνίδι «πολιτικού πινγκ πονγκ», το… δόγμα «νόμος και τάξη» εφαρμόστηκε για δεύτερη συνεχή φορά -μέσα σε λιγότερο από δυο βδομάδες- από τον κεντρικό κυβερνητικό βραχίονα, τη Ν.Δ., με την επιστράτευση των ναυτεργατών.

 Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική απόφαση, μετά την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό, που έρχεται να επιβεβαιώσει την επιλογή της (αυταρχικής) «πυγμής», πολλαπλασιάζοντας τις ρηγματώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας στις δημόσιες δηλώσεις του επέμεινε ότι η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών αποτέλεσε εισήγηση του ιδίου στον πρωθυπουργό, μετά τη διαπίστωση ότι η επιμονή μερίδας των σωματείων των ναυτεργατών υποκινούνταν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που οδηγούσαν σε αδιάλλακτη στάση. Ωστόσο, ακόμη και μέχρι χθες το μεσημέρι, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ εμφανιζόταν να υποστηρίζει την «αναίμακτη» επίλυση των διαφωνιών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά την ανατροπή των συσχετισμών στο εσωτερικό της ΠΝΟ που από 15-0 είχαν μετατραπεί σε 8-7 υπέρ της απεργίας.

Είχε προηγηθεί επίπονη διαβούλευση τόσο με τους απεργούς όσο και με το Μαξίμου, με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά να επιμένουν στην πρωθυπουργική εντολή για συμβιβαστική λύση που να μην αφήνει μετέωρους τους ναυτικούς, χωρίς όμως η κοινωνία να απειληθεί να περιέλθει σε καθεστώς ομηρίας.

Το Μαξίμου τελικά, με την εισήγηση των δύο στενότερων συνεργατών του κ. Σαμαρά, των κ. Λαζαρίδη και Σταμάτη, που εκτίμησαν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν αποκλεισμένες οι νησιωτικές κοινωνίες για μία εβδομάδα, έδωσε εντολή στον υπουργό Ναυτιλίας να προχωρήσει στη διαδικασία πολιτικής επιστράτευσης.
Επιφυλάξεις πάντως  για την πολιτική στρατηγική αυταρχισμού του Μαξίμου εκφράζονται και από το εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ειδικότερα δε από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.  εμφανίζονται αντίθετοι στην κυβερνητική στάση που ακολουθείται απέναντι σε απεργίες και κινητοποιήσεις.

-------------------------------------------------------
Μετωπική με Σαμαρά επιλέγει ο Τσίπρας

 Τη μετωπική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στα καυτά πολιτικά και οικονομικά θέματα –όπως αυτό της φορολόγησης των ακινήτων– που απασχολούν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά με θέμα «Φορολογία ακινήτων: από την κλοπή του εισοδήματος στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων «ακολουθεί μια άκρως παράλογη, βάρβαρη και αδιέξοδη πολιτική», καθώς, όπως αναφέρει, «σε συνθήκες μείωσης του ΑΕΠ κατά 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το παραγόμενο εισόδημα στη χώρα να έχει μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ, ο πενταπλασιασμός των φόρων για την κατοχή των ακινήτων ουσιαστικά αποτελεί δήμευση της περιουσίας των πολιτών». Σημειώνει δε ότι «αυτές τις ημέρες οι πολίτες αναμένουν τα σημειώματα για την καταβολή πέντε φόρων, ενώ την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή οργιάζουν και η νόμιμη φοροαπαλλαγή για τους έχοντες και κατέχοντες θεσμοθετείται».

Τα τρία ερωτήματα που θέτει ο κ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό είναι:
- Αντί να εκβιάζει τους φορολογούμενους με νέα μέτρα και φόρους, γιατί δεν προχωρά στη δημιουργία πλήρους και καθολικού περιουσιολογίου, όπου θα καταγραφεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας που κατέχουν οι πολίτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας;

- Γιατί δεν προχωρά στην αντικατάσταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, ώστε το φορολογικό σύστημα να γίνει δίκαιο και αποδοτικό;
- Γιατί δεν εξετάζει την αυστηροποίηση των ποινών στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και δεν μεριμνά ώστε οι λίστες καταθετών με μεγάλα χρηματικά ποσά που φυγαδεύτηκαν από την Ελλάδα να ελεγχθούν και να φορολογηθούν;

Λ. Γαλανός

Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 6-2-13

Δεν υπάρχουν σχόλια: