Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Tέλος οι αποδείξεις | Εφημερίδα των συντακτών

Tέλος οι αποδείξεις | Εφημερίδα των συντακτών


Tέλος οι αποδείξεις

Στην πρώτη συνάντηση της 14μελούς επιτροπής συζητήθηκε η κατάργηση της συλλογής τους από το 2014, καθώς και ο ενιαίος φόρος ακινήτων εν όψει των σημερινών συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μαξίμου

Του Μάριου Χριστοδούλου

«Ντεμπούτο» με την κατάργηση του μέτρου συλλογής των αποδείξεων από τα εισοδήματα του 2014 έκανε χθες η επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού, η οποία έχει περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο για να υποβάλει τις προτάσεις της, ενώ σήμερα κρίνεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Στη πρώτη της συνεδρίαση η 14μελής επιτροπή καθόρισε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τη σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και τη θέσπιση δρακόντειων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, καταγράφηκαν στην ατζέντα θέματα που δεν πρόλαβαν να ρυθμιστούν με το νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου και δη με τις αλλαγές στο εισόδημα για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, καθ” ότι έπρεπε να κατατεθεί εσπευσμένα στη Βουλή για να πάρουμε τη δόση του δανείου. Ενα από αυτά ήταν και το θέμα των αποδείξεων για το οποίο η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε υποπέσει σε πολλές παλινωδίες. Ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την κατάργηση του μέτρου, εν τέλει αποφασίστηκε να ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Το ζήτημα ξαναήλθε στο τραπέζι με τη λογική ότι το μέτρο δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς αφορά ακόμα και φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου.

Η επιτροπή εξέφρασε βέβαια τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι εφόσον καταργηθούν οι αποδείξεις τι θα γίνει με τη φοροδιαφυγή, η οποία αγγίζει ήδη το 26% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ επαναπροσδιορίστηκε η πολιτική γραμμή για το ευαίσθητο πλέον θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και κατόπιν θα μεταβεί στο Μαξίμου όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη για να τους ενημερώσει και να ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

1. Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα προβλέπει αφορολόγητο ποσό μέχρι του ορίου των 50.000 ευρώ.

2. Οι φορολογικοί συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φτάνουν το 2% για τις ακριβότερες περιουσίες.

3. Θα εξεταστεί πρόταση για την επιβολή συντελεστή 3% σε 40 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και για περιουσίες άνω των 10 εκατ. ευρώ.

4. Ειδική κλίμακα με μηδενικό αφορολόγητο και 4 συντελεστές (από 0,1% έως 0,6%) για τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

5. Εξετάζεται τα αγροτεμάχια να φορολογούνται αυτοτελώς.


06/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: