Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Eλπίζουν σε 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα | Εφημερίδα των συντακτών

Eλπίζουν σε 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα | Εφημερίδα των συντακτών


Eλπίζουν σε 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα

Στο νέο υπερχαράτσι αναμένεται να υπολογιστεί αφορολόγητο όριο ύψους 50 χιλιάδων ευρώ. Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις αντικειμενικές τιμές, καθώς αν προσεγγίσουν τις εμπορικές θα πρέπει να μειωθούν, αφού οι τελευταίες κατρακυλούν

Του Μάριου Χριστοδούλου

ForoiΞεκαθαρίζουν, μεθαύριο Τετάρτη, σε συνεδρίαση της διακομματικής υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, αφορολόγητο και συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Εχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του πρωθυπουργού για τη μνηνονιακή πολιτική που ακολουθεί στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε σε υψηλούς τόνους στις επικρίσεις τις οποίες δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος χαρακτηρίζοντας «φαντασιόπληκτα» τα σενάρια που επιμένουν σε νέες επιβαρύνσεις και τονίζοντας: «Οι σχετικές αποφάσεις για τον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει τους υπάρχοντες στα ακίνητα θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής. Ολα τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την τεράστια προσπάθεια ανάτασης της χώρας».

Αυτό σημαίνει ότι και οι 40 φόροι που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα (βλ. σχετικό πίνακα) θα αντικατασταθούν από έναν και μόνο φόρο που θα επιβληθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εν τούτοις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν κάτι τέτοιο ανέφικτο, δεδομένου ότι αρκετοί εκ των φόρων αυτών επιβάλλονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διευκρινίζουν ότι ως πιο πιθανό σενάριο βλέπουν κατάργηση μόνο των φόρων που επιβάλλονται απευθείας στα ακίνητα και μόνο από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως όλα δείχνουν, η μεθαυριανή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά θα ξεκινήσει έχοντας ως βάση τις εξής «4» παραδοχές:

1) Ο νέος φόρος θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ατομικό αφορολόγητο όριο μέχρι του ύψους των 50.000 ευρώ.

2) Οι φορολογικοί συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φτάνουν έως το 2% για τις μεγάλες ιδιόκτητες περιουσίες.

3) Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων) και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

4) Στόχος είναι η άντληση εσόδων περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο αγκάθι είναι τι θα γίνει με τις αντικειμενικές, μετά και τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ότι θα προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων. Συνεπώς, μια σαρωτική μείωση των αντικειμενικών στα επίπεδα των εμπορικών μπορεί να σήμαινε και απώλειες για το Δημόσιο, σε σύγκριση με τον στόχο που έχουν θέσει για τα έσοδα.

Σήμερα, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της βουτιάς που έχουν υποστεί, ειδικά την τελευταία διετία, οι αγοραίες αξίες. Μόνο πέρυσι οι εμπορικές τιμές κατέρρευσαν έως και 40% στα παλαιά διαμερίσματα και έως 30% στα νεόδμητα.

Σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των εμπορικών έως και δυόμισι φορές, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια δραστικής μείωσής τους. Η μείωση των τιμών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος.

Η επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει υποβάλει την εισήγησή της έως τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι αναπροσαρμογές θα προβλέπουν και αυξήσεις αντικειμενικών τιμών σε περιοχές όπου οι αγοραίες τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις αντικειμενικές.

04/02/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια: