Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

O φόρος ακινήτων, οι τρεις αρχηγοί και τα… καθρεπτάκια στους ιθαγενείς


Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 09:14

O φόρος ακινήτων, οι τρεις αρχηγοί και τα… καθρεπτάκια στους ιθαγενείς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
O φόρος ακινήτων, οι τρεις αρχηγοί και τα… καθρεπτάκια στους ιθαγενείς
«Ας κερδίσουμε λίγο χρόνο να πέσουν οι τόνοι, να ηρεμήσουν και οι βουλευτές μας που είναι στα κάγκελα και… σερβίρουμε τον φόρο ακινήτων μετά». Ουσιαστικά αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ελληνική τρόικα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γράφει:  
Είχε φροντίσει να καλλιεργήσει το έδαφος ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναβάλλοντας τη συνεδρίαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής, στέρησε την εικόνα από τις τηλεοπτικές κάμερες και την ανατροφοδότηση της επικαιρότητας με νέες πληροφορίες. Στον λίγο χρόνο που κέρδισε (υπάρχει και η τρόικα του εξωτερικού μην το ξεχνάμε), θα σχεδιάσει και τα…καθρεπτάκια που θα μοιράσει στους 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με στόχο τον κατευνασμό τόσο αυτών, όσο και των κυβερνητικών βουλευτών.
Των βουλευτών οι οποίοι –άλλο πάλι και τούτο- αφού ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό που ποσοτικοποιεί το μέτρο (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως πρέπει να εισπράττονται), τώρα κόπτονται για την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Οι ιδέες για ανέξοδα «μικροδωράκια» τα οποία όμως θα έχουν αυξημένο ειδικό βάρος στο επικοινωνιακό παιχνίδι πέφτουν βροχή:
1. Το περίφημο αφορολόγητο για το οποίο τόσο μελάνι έχει χυθεί, ισοδυναμεί με ετήσια έκπτωση φόρου η οποία στην καλύτερη περίπτωση φτάνει στα…25 ευρώ. Ούτε 30 εκατομμύρια ευρώ δεν κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο η θέσπιση αυτού του αφορολογήτου η οποία όμως θα δώσει το δικαίωμα στους πολιτικούς να υπερηφανεύονται ότι δεν φορολόγησαν τους 6 στους 10 ιδιοκτήτες. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι 3,5 εκατομμύρια Έλληνες, έχουν μικρή περιουσία η οποία ακόμη και να φορολογούνταν, ο φόρος θα υπολογιζόταν με 0,05%. Δηλαδή, 5 ευρώ φόρος για κάθε 10.000 ευρώ αξίας ακινήτου.
2. Εξετάζεται η θέσπιση απαλλαγής για τους ανέργους. Το προανήγγειλε ουσιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μην φανταστείτε βέβαια ότι θα εξαιρεθεί το 27% του ελληνικού λαού το οποίο έχει μείνει χωρίς δουλειά. Με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια αλλά και περιουσιακά, θα επιλεγεί ένας μικρός αριθμός μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι δεν θα απαλλαγούν για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους αλλά μόνο για την κύρια κατοικία
3. Άλλα… 20-30 ευρώ δώρο τον χρόνο, θα δοθούν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δεν θα το προβάλλουν έτσι άκομψα βέβαια. Θα ισχυριστούν ότι θεσπίζουν ειδικό αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το οποίο θα κυμαίνεται από 30 έως 50.000 ευρώ. Ο αγρότης υποτίθεται ότι θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος γιατί δεν θα πληρώνει φόρο για ένα μικρό τμήμα της γης που καλλιεργεί. Βέβαια, για όλο το υπόλοιπο θα πληρώνει και μάλιστα για πρώτη φορά καθώς με το ισχύον καθεστώς, η αγροτική γη δεν φορολογείται.
4. Το τελευταίο καθρεπτάκι που έχει πέσει στο τραπέζι, έχει να κάνει με την θέσπιση μειωτικών συντελεστών, τόσο για τα χωράφια όσο και για τα υποθηκευμένα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι αν τα συγκεκριμένα ακίνητα αξίζουν 100.000 ευρώ, θα προστίθενται στη συνολική περιουσία με αξία 50.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: