Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ Ξέσπασε «θύελλα» για τους φόρους στα ακίνητα


ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ξέσπασε «θύελλα» για τους φόρους στα ακίνητα

Ξέσπασε «θύελλα» για τους φόρους στα ακίνητα
Της Μαρίας Βουργάνα
Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης εξελίσσεται η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν φέτος φόρους ύψους 3,2 δισ. ευρώ και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκούν σκληρή κριτική και να υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση των φόρων στα ακίνητα.
Τη θύελλα αντιδράσεων που προκαλεί το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων επιχείρησε να κατευνάσει χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία φοροεπιδρομή. Δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κανένα νέο φόρο στα ακίνητα. Όσα έσοδα εισπράτταμε τα ίδια σκοπεύουμε να εισπράττουμε, ούτε ένα ευρώ παραπάνω». Όπως είπε ο υπουργός υπάρχει μια τρομολαγνεία και τα σενάρια που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ανέφερε ότι σχεδιάζεται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ειδικά για τις αντικειμενικές αξίες, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν ζητήσει τη μείωσή τους κατά 40%.
Για την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ο υπουργός ανέφερε ότι «αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόβλημα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία, αλλά η πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία».
Κριτική βουλευτών ΝΔ 
Στη σκληρή κριτική που άσκησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρους στα ακίνητα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα δυο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «κάνουν λάθος, αγνόησαν την ανακοίνωση του υπουργείου».
Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένει η κυβέρνηση ότι θα επιτύχει δημοσιονομική εξυγίανση χάρη στους φόρους στα ακίνητα. «Είναι κακή και λάθος πολιτική. Δεν θα φέρει έσοδα», εξήγησε. Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του κόμματος Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογο να συσσωρεύονται σε μια χρονιά, ήτοι στο 2013 πέντε φόροι παλαιοτέρων ετών (ΦΑΠ 2010, 2011, 2012, ειδικό τέλος ακινήτων και νέος ενιαίος φόρος). «Αν προσθέσετε σε όλους αυτούς τους φόρους και τα δημοτικά τέλη και τον φόρο των ενοικίων, τότε θα διαπιστώσουμε γιατί πολλοί πολίτες έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεών τους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως το «έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας» των πολιτών.
Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις τάξεις των βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το σχέδιο επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο διάλογος και η διαβούλευση θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό και δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα οι τελικές αποφάσεις. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου από τους φόρους σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όπως είπε, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής αναφέροντας ότι σήμερα 750 επώνυμοι βρίσκονται στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: