Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ο πληθωρισμός πέφτει και οι τιμές στο ύψος τους | Εφημερίδα των συντακτών

Ο πληθωρισμός πέφτει και οι τιμές στο ύψος τους | Εφημερίδα των συντακτών


Ο πληθωρισμός πέφτει και οι τιμές στο ύψος τους

Παρά τη μείωση που βλέπει το ΥΠΑΝ, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μία από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε., καθώς υπηρεσίες και αγαθά πωλούνται κατά 40%-50% ακριβότερα από οπουδήποτε αλλού

Του Βασίλη Γεώργα

Στον κουβά της επικοινωνιακής προπαγάνδας βάζει για πρώτη φορά η κυβέρνηση το θέμα της ακρίβειας, βαφτίζοντας «μείωση τιμών» την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,8% το 2012.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς δείχνουν ότι έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια ύφεσης, στη διάρκεια των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έπεσε έως και 50%, οι τιμές στα τρόφιμα και άλλες κατηγορίες που συνθέτουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή υποχώρησαν πέρυσι από… μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι και 5,5%.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανοδική τάση των τιμών έχει σταματήσει, προειδοποίησε όμως τους πολίτες να μην περιμένουν ότι οι τιμές θα πέσουν όσο τα εισοδήματα, «επειδή αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο για να γίνει στην Ελλάδα».

Η μέχρι τώρα μείωση αυτή είναι φυσικά ανεπαίσθητη για τον καταναλωτή και, το κυριότερο, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να αποκαθηλώσει την Ελλάδα από την κορυφή των ακριβότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη χώρα μας η ακρίβεια εξακολουθεί να καλπάζει σαν αδάμαστο θεριό καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης, υπηρεσίες και αγαθά συνεχίζουν να προσφέρονται μέχρι και 40-50% ακριβότερα από οπουδήποτε αλλού στην Ε.Ε.

Ακόμη και ο συνήθης… σύμμαχος της κυβέρνησης Χορστ Ράιχενμπαχ αποστασιοποιήθηκε χθες από την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να εξαργυρώσει πολιτικά το «πάγωμα» των τιμών. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε ο επικεφαλής της Task Force, άφησε αιχμές λέγοντας ότι ενώ η ύφεση στην οικονομία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, δεν συνοδεύεται από μειώσεις στις τιμές των προϊόντων και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το ΥΠΑΝ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. των 27 που έχει πλέον αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,54% έναντι πληθωρισμού 3,4% το 2012) και συγκεκριμένα: Στο ψωμί και τα δημητριακά (-1,62% έναντι 2,17%), στα έλαια και λίπη (-1,43% έναντι 2%) και στα λαχανικά (-5,38% έναντι αύξησης 8,34%). Από την άλλη, αυξημένες είναι οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, τα κρέατα, τα ψάρια, όπου σύμφωνα με το ΥΠΑΝ επιβαρυντικά λειτουργούν παράγοντες όπως το κόστος παραγωγής και οι εισαγωγές.

Συνολικά το 2012 υποχώρηση τιμών καταγράφηκε σε 12 από τις 15 κατηγορίες που απαρτίζουν τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, μεταξύ των οποίων ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός (-5,54%), τα είδη προσωπικής φροντίδας (-2,65%), τα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (-1,05%), η αναψυχή (-2,54%), οι επικοινωνίες, τα έπιπλα και ο καπνός.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον πόλεμο προσφορών που μαίνεται από τις αρχές του χρόνου στα σούπερ μάρκετ, ωθούν το υπουργείο Ανάπτυξης στην εκτίμηση πως η τάση ανόδου των τιμών που συνόδευε την αγορά όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει πλέον αναστραφεί. Αυτό δεν ισχύει εντούτοις για τις τιμές στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, όπου στην Ελλάδα οι τιμές εκτινάχθηκαν 27,01% υψηλότερα το 2012, κυρίως λόγω των αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
07/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: