Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Θέλουν να «τρυγήσουν» 600 εκατ. από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων


Θέλουν να «τρυγήσουν» 600 εκατ. από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων
Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ 

Υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων συνεδριάζει σήμερα υπό τον Γιάννη Στουρνάρα η διακομματική επιτροπή για τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στο «κόκκινο» και θα ανέβει ακόμη περισσότερο, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει το θέμα στη Βουλή μέσα από τη διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών καλείται να βρει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να κλείσει τον Προϋπολογισμό του 2013. Στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης της 14μελούς επιτροπής που έχει αναλάβει να συντάξει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (σ.σ.: αποφασίστηκε ότι θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια, ένα το οποίο θα αποτελέσει τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να επέλθουν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, και ένα για τις φορολογικές διαδικασίες, όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι, τα πρόστιμα κ.λπ.) τέθηκε εξωδίκως ως θέμα και η φορολόγηση των ακινήτων. Επανήλθε στο προσκήνιο η πρόθεση να υπάρχει αφορολόγητο ύψους περίπου 50.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλαχθούν από κάθε επιβάρυνση περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό όπλο από την πλευρά της κυβέρνησης. Ομως, τα προβλήματα είναι αλλού.

Ο «μαγικός αριθμός» των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να επιτευχθεί με τη φορολόγηση των κτισμάτων, απ’ όπου μπορεί να αντληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων (από τα οποία προσδοκώνται έσοδα 600 εκατ. ευρώ) και με την άντληση τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ενα δισεκατομμύριο ευρώ φιλοδοξούν να μαζέψουν από τους «παλαιούς φόρους» (ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011, ΦΑΠ 2012 και τα υπόλοιπα από τα χαράτσια της ΔΕΗ).

Από τη στιγμή που θα θεσπιστεί αφορολόγητο (προκειμένου να ικανοποιηθούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, που θέτουν επιτακτικά το ζήτημα), θα μειωθεί η φορολογητέα ύλη κατά περίπου… 200 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: τα κτίσματα των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα αξίζουν περίπου 550 δισεκατομμύρια ευρώ). Ετσι, οι έχοντες ακίνητα άνω των 50.000 ευρώ θα φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές, προκειμένου να μαζευτούν τα έσοδα.

 ---------------------------------------------------------------------------
Ανέτοιμο το υπ.Οικονομικών σχεδιάζει τη νέα αφαίμαξη

Τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ πρέπει να αντληθούν από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ομως, για να φτάσει στο σημείο να εισπράξει φόρους από τη γη, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεπεράσει τα ακόλουθα επτά εμπόδια:

1.Να καθορίσει τιμές φορολόγησης για τα αγροτεμάχια που σήμερα δεν υπάρχουν. Για τη μεταβίβαση ενός αγροτεμαχίου, το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί είτε συγκριτικές αξίες είτε πληροφορίες από το ηλικίας 15 ετών σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού αξιών γης (το λεγόμενο ΑΑ-ΓΗΣ). Αυτές οι αξίες όμως δεν μπορούν να σταθούν για τον υπολογισμό της αξίας όλων των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων που υπάρχουν στη χώρα. Ετσι, το υπουργείο πρέπει να φτιάξει ουσιαστικά ένα νέο αντικειμενικό σύστημα.
2.Να γίνει η απογραφή των αγροτεμαχίων, καθώς οι πληροφορίες στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους πολίτες και μεγάλη χρονική καθυστέρηση.
3.Να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού της αξίας. Ενα μέτρο γης στον ίδιο νομό δεν μπορεί να έχει την ίδια αξία αν είναι καλλιεργήσιμο και αν είναι γεμάτο βράχους.
4.Να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου. Ενα από τα σενάρια είναι να υπάρξει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα, προκειμένου να θεσπιστεί έτσι και ειδικό αφορολόγητο προς κατευνασμό των αγροτών.
5.Να επιλεγούν ποιοι θα εξαιρεθούν. Αν μείνουν έξω οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η φορολογητέα ύλη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
6. Ολα αυτά τα προβλήματα να έχουν αντιμετωπιστεί μέσα στο καλοκαίρι, καθώς τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να έχουν ταχυδρομηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, η εξόφληση του φόρου (την οποία το υπουργείο Οικονομικών θέλει να σπάσει σε τουλάχιστον πέντε δόσεις) δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: