Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αναβολή στον φόρο ακινήτων και ψίχουλα στους αγρότες

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013
Αναβολή στον φόρο ακινήτων και ψίχουλα στους αγρότες
Των ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΣΚΕΝΗ-ΝΑΤΑΣΑΣ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

Επιχείρηση «κοινωνική στροφή» με επικοινωνιακά τρικ επιδιώκει η κυβέρνηση, αφενός παραχωρώντας ψιχία στους αγρότες και αφετέρου μεταθέτοντας προσχηματικά τις ανακοινώσεις για τη φορολόγηση ακινήτων στις καλένδες. Οι ανακοινώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών δεν ικανοποίησαν τους αγρότες, που προανήγγειλαν συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δρόμων ενώ και στο θέμα των ακινήτων, επί της ουσίας, ανακοινώθηκε μια μικρή χρονική ανάσα πριν από την επιβολή άγριας φορολόγησης στην ιδιοκτησία.

Το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να το μεταθέσουν για αργότερα. Στο Μαξίμου υπήρχε τις τελευταίες ημέρες η εκτίμηση ότι η ανακοίνωση πρωτοβουλιών για τη φορολόγηση ακινήτων θα συμπίεζε περαιτέρω το οικογενειακό εισόδημα και θα αφαιρούσε από την κυβέρνηση το θετικό δημοσκοπικό momentum από τις πολιτικές επιστρατεύσεις.

Το κλίμα άλλωστε είχε ήδη διαμορφωθεί μετά και την προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, οπότε ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι για τη φορολόγηση ακινήτων επαρκεί ακόμη ο χρόνος πριν από τις αποφάσεις. Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο έχει ακόμη λαμβάνειν από το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ μέχρι και τον Μάιο-Ιούνιο, γεγονός που της αφήνει χρονική ανάσα μέχρι τον Σεπτέμβριο για την επιβολή του συνολικού φόρου ακινήτων. «Ο,τι παίρναμε θα παίρνουμε» επανέλαβε χθες ο τσάρος της Οικονομίας, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για πιθανή ελάφρυνση των φορολογουμένων.

Στο θέμα των αγροτών, αντιστοίχως, σύμφωνα και με τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ωφελημένο από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από την Ιπποκράτους όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα των αγροτών πλην των διεκδικούμενων απαιτήσεων για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ακροθιγώς ετέθη και το θέμα των κυβερνητικών αποφάσεων για τις επιστρατεύσεις των απεργών του μετρό και των ναυτεργατών, όπου επί της ουσίας κατεγράφησαν διαφωνίες, παρά τις διαφοροποιήσεις που είχαν αποτυπωθεί δημοσίως το προηγούμενο διάστημα. Αντιθέτως, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου που μπορεί να υπάρξει με επαγγελματικές τάξεις.

Το μήνυμα αισιοδοξίας που επεχείρησαν να εκπέμψουν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί αφορά το «δίχτυ προστασίας της κοινωνίας» –όπως επανειλημμένως έχει πει ο κ. Κουβέλης, δηλώνοντας ότι θα πρέπει αμέσως να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, που επισήμανε ότι η επόμενη σύσκεψη των αρχηγών θα επικεντρωθεί στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Παρά τη σημασία της σημερινής και αυριανής Συνόδου Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πάντως –στον οποίο προβλέπονται σημαντικά χαμηλότερα κονδύλια για την Ελλάδα-, οι αναφορές που έγιναν ως προς τη συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών ήταν συνοπτικές. Ομοίως και για το θέμα της προώθησης των οδικών αξόνων.

Για επιμονή στο λάθος με μεγαλύτερη ένταση, αδιάκριτη φορολόγηση των πολιτών, δήμευση ακινήτων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ακύρωση της Δημοκρατίας γίνεται λόγος σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που σημειώνει ότι η σύσκεψη είχε αντικείμενο την πάταξη της αγωνιστικότητας αγροτών και εργαζομένων.
 
--------------------------------------------------------------------------
Ασπίδα προστασίας Μαξίμου-ΔΗΜΑΡ σε Στουρνάρα


Σε επικίνδυνες εσωκομματικές ακροβασίες επιδίδεται το Μαξίμου, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη του υπουργού Οικονομικών και τον αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κ.Ο. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να αναπτύσσεται ένας ιστός προστασίας γύρω από τον «τσάρο», με υποστηρικτικές δηλώσεις από στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και της ΔΗΜΑΡ, με προφανή στόχο να αποκλιμακωθεί με κάποιον τρόπο η πολιτική ένταση γύρω από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Ως τέτοια προσπάθεια ερμηνεύεται και η προχθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωση που έκανε ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά στο Μαξίμου και στη σκιά της απόφασης που μόλις λίγη ώρα νωρίτερα είχε ληφθεί για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Κατά τα φαινόμενα, η αναφορά Στουρνάρα στα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα της Αριστεράς έγινε κατόπιν στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού επιτελείου και με διπλό στόχο: Πρώτον, να υποστηριχθεί η γραμμή Μαξίμου για την αναγκαιότητα της επιστράτευσης, επιχειρηματολογώντας ότι η απεργία υποκινείται από μεμονωμένες ομάδες συνδικαλιστών που έχουν κομματική αφετηρία. Δεύτερον, διότι με αυτόν τον τρόπο ο κ. Στουρνάρας «εντάσσεται» στην κομματική αντίληψη της Ν.Δ. και τοποθετείται ευκρινώς στην κάθετη ιδεολογική διάκριση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, διασφαλίζοντας την υποστήριξη των «γαλάζιων» βουλευτών.

Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να αποκρουστεί η επιμονή μεγάλης μερίδας βουλευτών της Ν.Δ., που θεωρούν ότι σύρονται σε ταύτιση τόσο με αντικοινωνικές όσο και με αντιφιλελεύθερες δημοσιονομικές πολιτικές που χαράσσονται από την οδό Νίκης. Αντιπαράθεση που φάνηκε μάλιστα να ενισχύεται μετά και τον «θεσμικό μανδύα» που απέκτησε από την τοποθέτηση του γραμματέα του κόμματος Μ. Κεφαλογιάννη, που επανήλθε μετά τις «ανοησίες Στουρνάρα» λέγοντας ότι η κριτική που ασκεί ο υπουργός Οικονομικών στις προηγούμενες κυβερνήσεις «είναι αλαζονική». Παρέμβαση που χαμήλωσε κάπως τους τόνους –δημοσίως τουλάχιστον– των αποκαλούμενων «Καραμανλικών».

Πέραν όμως των «γαλάζιων γεφυροποιών», όπως π.χ. ο Αδ. Γεωργιάδης, στο παιχνίδι της στήριξης –έστω και εμμέσως– του «τσάρου» μπήκε χθες και η ΔΗΜΑΡ, με τον γραμματέα τού κόμματος Σπ. Λυκούδη να αποκαλεί τον κ. Στουρνάρα «τεχνοκράτη που κάνει τη δουλειά του». Ηδη βέβαια η Αγ. Κωνσταντίνου είχε δείξει τις προθέσεις της με την προχθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου τού κόμματος κ. Παπαδόπουλου, που στηλίτευσε τις επιθέσεις των λεγόμενων «καραμανλικών».

----------------------------------------------------------
«Χρυσώνουν» το χάπι 5,5 εκατ. ιδιοκτητών


Με αφορολόγητο σε αγρότες, χαμηλούς συντελεστές και απαλλαγή για ανέργους
Παρεμβάσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα... χρυσώσουν το χάπι 5,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών αναζητά η διακομματική επιτροπή της κυβέρνησης που έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για την ακίνητη περιουσία. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, μετά τη χθεσινή διάσκεψη, εξασφάλισαν πολιτικό χρόνο στον υπουργό Οικονομικών ώστε να στήσει το επικοινωνιακό λανσάρισμα του νέου φόρου. Διότι επί της ουσίας, ο εισπρακτικός στόχος παραμένει: το 2013 και το 2014 θα πρέπει οπωσδήποτε να μαζευτούν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον νέο φόρο ακινήτων. Η επιχείρηση «χρυσώνω το χάπι» μελετάται να γίνει με τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

1. Με τη θέσπιση αφορολόγητου το οποίο θα κυμαίνεται από 30 έως 50.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά καθώς σήμερα απαλλάσσονται του φόρου. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θα προβάλει ότι οι μικροπαραγωγοί, είτε θα απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου για τα στρέμματα που έχουν στην κατοχή τους είτε θα πληρώνουν ένα μικρό ποσό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ (ανάλογα με την επιφάνεια της καλλιεργήσιμης γης). Όλα τα υπόλοιπα αγροτεμάχια (δηλαδή αυτά που δεν ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία
και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα

2. Με την απαλλαγή από τον φόρο των ανέργων εφόσον αυτοί πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (π.χ. η περιουσία να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το όριο που θα αποφασιστεί).

3. Με την θέσπιση χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες ατομική περιουσία έως 200.000 ευρώ. Εξετάζεται τα πρώτα 50.000 ευρώ να είναι αφορολόγητα, τα επόμενα 50.000 ευρώ να φορολογούνται με 0,1% και το τμήμα της περιουσίας από τις 100.000 έως τις 200.000 ευρώ με 0,2%. Ο φόρος που θα προκύπτει σε αυτή την περίπτωση θα είναι σαφώς περισσότερος σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι και το 2011.

4. Στο τραπέζι της διακομματικής έχει πέσει και πρόταση για θέσπιση μειωτικού συντελεστή για την κύρια κατοικία, εφόσον αυτή είναι ενυπόθηκη (πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή η αξία της να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ).

Στέφανος Κυρίτσης









Δεν υπάρχουν σχόλια: