Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Kρυφά πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. | Εφημερίδα των συντακτών

Kρυφά πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. | Εφημερίδα των συντακτών

Kρυφά πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ.

Εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Της Ελένης Κωσταρέλου

Πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ κρύβει η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Μέχρι στιγμή, πάντως, το 50% των νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013 και το 2014 αφορά περικοπή μισθών και συντάξεων. Στο σύνολο των περίπου 13,5 δισ. ευρώ, τα 5,2 δισ. ευρώ προέρχονται από τις περικοπές στις συντάξεις και το 1,4 δισ. ευρώ από τη μείωση των μισθών. Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων υλοποιείται μέσα στο 2013 και αφορά την περικοπή των 4,7 δισ. από τα 5,2 συνολικά που αφορούν συνταξιοδοτικές δαπάνες, καθώς και του 1,2 δισ. από το 1,4 δισ. που αφορά συνολικά τις μισθολογικές δαπάνες.

Τα ποσά από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να αποφέρουν περί τα 3,8 δισ. ευρώ πλέον των υψηλών περικοπών που έγιναν σε δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης και στα κοινωνικά επιδόματα.

Με την επισήμανση ότι οι παραδοχές του νέου Μνημονίου είναι «εύθραυστες», το Ινστιτούτο τονίζει ότι εκτός από τα πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ και προς αποφυγήν του κινδύνου και άλλων πρόσθετων μέτρων ακόμη και πριν από το 2015, για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014, πρέπει να επιτευχθούν 4 στόχοι: τα νέα μέτρα λιτότητας να μην επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση, να πραγματοποιηθεί μεγάλος όγκος επενδύσεων, να αυξηθεί η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψουν προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση των εξαγωγών.

Εκτιμά δε ότι τα επόμενα χρόνια η μείωση των ονομαστικών απολαβών κατά εργαζόμενο θα είναι υψηλότερη από τη μείωση των τιμών και η αγοραστική δύναμη των μισθών θα συνεχίσει να συρρικνώνεται. Αν όλα πάνε καλά, βλέπει ανάκαμψη στο εισόδημα και στην κατανάλωση των νοικοκυριών από το 2015 και μετά.

Συστήνει επικέντρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σχεδόν εξ ολοκλήρου στη συλλογή φορολογικών εσόδων, με έμφαση στην αύξηση των άμεσων φόρων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, παρά στη συρρίκνωση των δημοσιονομικών δαπανών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα.

Αναφορικά με το κούρεμα του δημόσιου χρέους, το Ινστιτούτο θεωρεί ότι εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο και προβλέπει ότι θα φτάσει στο 131% το 2020. Τονίζει δε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας ήταν αρνητικός και εκτιμά ότι «η εφαρμογή πολιτικών που θα επαναφέρουν τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης σε θετικό πρόσημο αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα».

03/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: