Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ξέχασαν να πάρουν επίδομα θέρμανσης - oικονομία

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ξέχασαν να πάρουν επίδομα θέρμανσης - oικονομία

Ξέχασαν να πάρουν επίδομα θέρμανσης
Μόνο ένας στους δέκα καταναλωτές που το δικαιούνται έχει εισπράξει την επιδότηση που του αναλογεί
Ξέχασαν να πάρουν επίδομα θέρμανσης
εκτύπωση  

Μόνο ένας στους δέκα καταναλωτές που δικαιούνται επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση και έχει εισπράξει την επιδότηση που του αναλογεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη συλλογή και την καταχώριση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, επί του παρόντος έχουν υποβληθεί 480.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 390.000. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό δικαιούχων, ο οποίος είχε υπολογιστεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια σε 4 εκατομμύρια άτομα.

Ελλιπής ενημέρωση
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κ. Ανδρέα Πετριανίδη«ο χαμηλός αριθμός αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης οφείλεται στην ελλιπή και περιορισμένη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης πετρελαίου έναντι των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας, pellets, κλιματιστικά, ηλεκτρικοί λέβητες κ.ά.».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΕΠΕ έχει θέσει σε ισχύ εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για τα οφέλη του πετρελαίου θέρμανσης με τίτλο «Ψάξε, μάθε για το πετρέλαιο θέρμανσης», με την οποία στοχεύει στην εξάλειψη της «δαιμονοποίησης του πλέον διαδεδομένου τρόπου θέρμανσης στη χώρα μας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον κ. Πετριανίδη από την αρχή της εκστρατείας για την ενημέρωση των καταναλωτών έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλήσεις πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο του Συνδέσμου οι οποίοι ζητούν πληροφορίες για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την έγκριση του επιδόματος. «Εξυπηρετούμε όσο μπορούμε. Από εκεί και πέρα τους παραπέμπουμε στη ΓΓΠΣ» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα».

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Oικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα η περιορισμένη απορρόφηση του επιδόματος θέρμανσης (μόλις 6,4 εκατ. ευρώ το 2012) αποτυπώνει την πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου (70% το διάστημα 2011-2012). Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό οφείλεται κυρίως στην αναστολή της προμήθειας καυσίμου λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών το συγκεκριμένο διάστημα, της μείωσης των εισοδημάτων, αλλά και της έγκαιρης αποθεματοποίησης πριν από την αύξηση του φορολογίας.

Κριτήρια χορήγησης
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα χορηγείται βάσει κριτηρίων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, δικαίωμα επιδότησης έχουν άγαμοι υπόχρεοι με εισόδημα ως 25.000 ευρώ ετησίως, έγγαμοι με εισόδημα ως 35.000 ευρώ και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί το όριο είναι οι 38.000 ευρώ, με την προσαύξηση των 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Σχετικά με την ακίνητη περιουσία, αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες (αθροιστικά για τον δικαιούχο, τον/τη σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη). Τέλος, το επίδομα χορηγείται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά μέτρα κάθε κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: