Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μέχρι την 7η Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου από τους εργοδότες, εκτός αν το Ι.Κ.Α. "αποφασίσει" αλλιώς...


Μέχρι την 7η Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου από τους εργοδότες, εκτός αν το Ι.Κ.Α.  "αποφασίσει" αλλιώς...


Πλησιάζουμε για μια ακόμα φορά στην περίοδο πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ μη γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία αλλά και τις προθέσεις του Υπ.Εργασίας για το θέμα αυτό.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4075/2012 ισχύουν τα εξής:

"Άρθρο 20. Προθεσμία καταβολής εισφορών

Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 26 του α.ν. 1846/1951, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 13 του ν. 2972/2001 και συμπληρώθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 33 του ν. 3232/2004 και την παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3518/2006, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«3. Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση, από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα.

Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο.
Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και Μαΐου αντίστοιχα".


Το ΙΚΑ έχει δώσει διαδοχικές παρατάσεις στην ισχύ του ως άνω άρθρου και η τελευταία που δόθηκε και από το Υπ.Εργασίας έκανε λόγο για έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης με σκοπό την ταυτόχρονη καταβολή των εισφορών και του Φ.Μ.Υ., όχι όμως την 5η εργάσιμη του επόμενου μήνα αλλά την 15-17η αυτού.

Η σχετική απόφαση παρατίθεται κατωτέρω:


Αριθμ. πρωτ.: Φ. 80000/ 25028/1685/31.10.2012

ΘΕΜΑ:  Προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σας γνωρίζουμε ότι προωθείται Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την οποία προβλέπεται η συνείσπραξη από 1-1-2013 και εφεξής του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καταληκτική ημερομηνία την 15η -20η ημέρα του επόμενου της απασχόλησης μήνα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου.  Δεδομένης της ανωτέρω μεταρρύθμισης στο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εν αναμονή νομοθετικής ρύθμισης, η ακολουθούμενη πρακτική από τον φορέα σας ως προς την καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και την μισθολογική περίοδο 9ου/2012, πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και την μισθολογική περίοδο Δεκεμβρίου 2012.  Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας.


Από τα παραπάνω παρατηρούμε ότι μέχρι σήμερα:

-> Η Κ.Υ.Α. δεν έχει εκδοθεί
-> Οι υπάλληλοι στα υποκαταστήματα  του ΙΚΑ δηλώνουν άγνοια για το θέμα
-> Ο νόμος δεν έχει αλλάξει (παραμένει σε ισχύ το άρθρο 20 του 4075/2012)
->  και οι εργοδότες τηρώντας τον νόμο θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου την 7η (πέμπτη εργάσιμη) Φεβρουαρίου 2013, εκτός εάν το ΙΚΑ αποφασίσει για νέα παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: