Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδια για μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων


Ειλημμένη είναι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Αυτό μεταδίδει καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αναζητούνται και άλλοι τρόποι προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό και όχι μόνο κόστος μεταβίβασης στα ακίνητα.

Παράλληλα, όμως, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους μεταβίβασης των ακινήτων ως μερικό αντιστάθμισμα για την αύξηση της φορολογίας κατοχής τους και για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό:

- έχει αποφασιστεί η μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα των 20.000 ευρώ αξία. Για παράδειγμα, ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ είναι 19.600 ευρώ. Τα σενάρια  του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν  ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης να μειωθεί δραστικά στα επίπεδα του 3% έως 6% ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας.

- εξετάζεται η μείωση και του μη φορολογικού κόστους των μεταβιβάσεων ακινήτων. Εξετάζεται σοβαρά η πραγματοποίηση νέας μείωσης των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να μειωθεί το κόστος των μεταβιβάσεων. Η προηγούμενη μείωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011.

Πηγή Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: