Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η κρίση στραγγαλίζει τη ζωή του 50% των Ελλήνων | Εφημερίδα των συντακτών

Η κρίση στραγγαλίζει τη ζωή του 50% των Ελλήνων | Εφημερίδα των συντακτών


Η κρίση στραγγαλίζει τη ζωή του 50% των Ελλήνων

ΕΡΕΥΝΑ ΓΣΕΒΕΕ. Το Μνημόνιο κόβει στη μέση την Ελλάδα. Ενας στους δύο συμπολίτες μας καθυστερεί να εξοφλήσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δεν έχει να πληρώσει φόρους, δάνεια και κάρτες και, το χειρότερο, οκτώ στους δέκα αναγκάζονται πλέον να κόβουν βασικά είδη διατροφής, θέρμανση και μετακινήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα βασικά τους έξοδα

Του Βασίλη Γεώργα


Grafima2


Στο οικονομικό περιθώριο ωθεί τη μισή Ελλάδα ο στραγγαλισμός των εισοδημάτων και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει ότι ήδη, έπειτα από έξι χρόνια σαρωτικής ύφεσης και μέσης μείωσης των εισοδημάτων κατά 40%, τα μισά νοικοκυριά στη χώρα μας δεν έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα για να τα βγάλουν πέρα με τις βασικές υποχρεώσεις τους. Η βιωσιμότητα των νοικοκυριών στηρίζεται πλέον κατά κύριο λόγο στις κουρεμένες συντάξεις των «παππούδων» και δευτερευόντως στους μισθούς όσων εργάζονται ακόμη.

Ετσι, ένας στους δύο Ελληνες καθυστερούν αισθητά να εξοφλήσουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δεν έχουν να πληρώσουν φόρους, δάνεια και κάρτες και, το χειρότερο, οκτώ στους δέκα αναγκάζονται πλέον να κόβουν βασικά είδη διατροφής, θέρμανση και μετακινήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα βασικά τους έξοδα. Το 54,3% των πολιτών απάντησε ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέσα στο 2013.

Αφανίζεται η μεσαία τάξη

Grafima1Η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας –υλοποιήθηκε από την εταιρεία Marc τον Δεκέμβριο- επισημοποιεί αυτό που όλοι βλέπουμε, κοιτάζοντας μέσα και γύρω από το σπιτικό μας: η «φτωχοποίηση» του πληθυσμού εξαπλώνεται ταχύτατα, η μεσαία τάξη αφανίζεται και πλέον υπάρχουν οι άνθρωποι που μόλις τα καταφέρνουν πέρα κι εκείνοι που δεν μπορούν.

Αφανισμός εισοδημάτων

Η μείωση των εισοδημάτων αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο στην Ελλάδα της κρίσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 93,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχασε μεγάλο μέρος του εισοδήματός του μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ επτά στους δέκα περιμένουν ότι θα υποστούν νέες περικοπές μέσα στο 2013.

Ο μέσος όρος μείωσης την τελευταία τριετία φτάνει το 38%, ωστόσο για έναν στους δέκα έχει χαθεί πάνω από το 60% των αποδοχών και για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά η απώλεια εισοδήματος κυμαίνεται από 25% μέχρι και 50%.

Σήμερα δύο στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 18.000 ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι για το 32,6% είναι μόλις 10.000 ευρώ. Εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ετησίως δηλώνει ότι λαμβάνει μόλις το 6,5% των νοικοκυριών.

Κύρια πηγή εισοδήματος για τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον οι συντάξεις που σύμφωνα με την έρευνα «θρέφουν» το 42,3% των οικογενειών, ενώ οι μισθοί καλύπτουν το 37,6% των νοικοκυριών. Σημαντική τάση μείωσης διακρίνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι πάντως πρωτοστατούν στη φοροδιαφυγή).

Χρωστούν οι 4 στους 10

Grafima3Σύμφωνα με την έρευνα, τα μισά νοικοκυριά δεν μπόρεσαν να καλύψουν με το τρέχον εισόδημά τις βασικές τους υποχρεώσεις το 2012 και το 56,6% χρησιμοποίησε χρήματα από τις αποταμιεύσεις του, τρεις στους δέκα αναγκάστηκαν να πάρουν δανεικά από φίλους και συγγενείς, ενώ σχεδόν το 35% χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες ή στράφηκαν στις τράπεζες για δανεικά. Το φαινόμενο να μην επαρκούν τα χρήματα για βασικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα έντονο στις πολυμελείς οικογένειες, με 4-5 άτομα.

Ενδεικτικό είναι πως στο ερώτημα αν τα νοικοκυριά καταφέρουν να εξοφλούν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, 4 στους 10 απαντούν ότι έχουν καθυστερημένες όφειλες, ενώ από αυτές το 69,7% αφορά πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού, το 60,8% φορολογικές υποχρεώσεις, το 43,7% δόσεις από δάνεια και κάρτες και το 17,7% έκτακτα έξοδα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα νοικοκυριά δεν αντέχουν έστω και μικρές περαιτέρω αυξήσεις στις δαπάνες τους, με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη θέρμανση να είναι οι τρεις κατηγόριες, στις οποίες λένε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους και ειδικούς φόρους.

……………………………………………………………………………………………………………………………

ΤAYTOTHTA EΡΕΥΝΑΣ
Εταιρεία Marc, για λογαριασμό του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Από 10 έως 19 Δεκεμβρίου 2012
Πανελλαδική
Τυχαίο δείγμα 1.207 νοικοκυριών
Τηλεφωνική συνέντευξη
Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Επτά στους δέκα κόβουν από τα τρόφιμα

Βασικά είδη διατροφής, μετακινήσεις αλλά, κυρίως, έξοδα για τη θέρμανση έχουν κόψει οκτώ στους δέκα Ελληνες προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι 7 στους 10 Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα (το 70% έχει περιορίσει ακόμη και το ψωμί), ενώ το 83,2% των πολιτών έχουν περιορίσει σημαντικά ή έχουν κόψει τελείως τις δαπάνες για θέρμανση.

Σημαντικές περικοπές εξόδων καταγράφονται και στην εκπαίδευση (14,7% των νοικοκυριών), αλλά και στις δαπάνες για την υγεία και τα φάρμακα (27%).

Εντούτοις τα μεγαλύτερα ποσοστά περικοπών, όπως άλλωστε είναι λογικό, έχουν γίνει στα «περιττά». Σε ποσοστό 90-93% οι Ελληνες έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για ταξίδια, εστιατόρια, καφέ, είδη δώρων και ρούχα, ενώ επτά στους δέκα αγοράζουν λιγότερες ηλεκτρικές συσκευές και είδη σπιτιού και πέντε στους δέκα έχουν μειώσει τα έξοδα σε τσιγάρα και ποτά. Επτά στους δέκα, επίσης, λένε ότι περιμένουν τις εκπτώσεις για να ψωνίσουν.

Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών έχει αντίκτυπο και στη φορολογική συνείδηση σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς σχεδόν οι μισοί δεν ζητούν απόδειξη για τις αγορές του προκειμένου να εξοικονομούν χρήματα (47%). Το υπόλοιπο 52%, ωστόσο, λέει ότι επιμένει να ζητά αποδείξεις για τις αγορές τους.
08/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: