Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Στο τραπέζι αφορολόγητο 50.000 ευρώ για ακίνητα-χωράφια | Εφημερίδα των συντακτών

Στο τραπέζι αφορολόγητο 50.000 ευρώ για ακίνητα-χωράφια | Εφημερίδα των συντακτών


Στο τραπέζι αφορολόγητο 50.000 ευρώ για ακίνητα-χωράφια

Ο νέος ενιαίος φόρος προβλέπει κατώτερο συντελεστή που θα ξεκινάει από το 0,1% και ανώτερο που θα φτάνει το 2% για μεγαλύτερες περιουσίες

Του Μάριου Χριστοδούλου

Σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 50.000 ευρώ και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% προβλέπεται, σύμφωνα με νεότερους σχεδιασμούς, ότι θα κινηθούν οι αποφάσεις σχετικά με την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Μετά τις εσωκομματικές τριβές το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων περνάει στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και θα εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη. Ο τελευταίος, πάντως, έχει δεχτεί τα πυρά βουλευτών της Ν.Δ. που αντιδρούν στην υπερφορολόγηση των ακινήτων και κάνουν λόγο για «ισοπέδωση της μεσαίας τάξης, με τις αποφάσεις αυτές να εκθέτουν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Συνεδρίασε την Παρασκευή, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνητικών εταίρων για τη φορολογία ακινήτων.

Στη χθεσινή, τελευταία υπό τον Γιώργο Μαυραγάνη, συνεδρίαση της διακομματικής τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια με τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου που θα επιβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και από τον οποίο θα εισρεύσουν εισπράξεις 3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Η επιτροπή επεξεργάστηκε επίσης προτάσεις φορέων και πολιτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με την καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας. Επίσης, εξορθολογισμός θα υπάρξει και για τη φορολόγηση των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τα νομικά πρόσωπα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τον φόρο ακινήτων θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ανάγκη ο ενιαίος φόρος ακινήτων να συνοδεύεται από αφορολόγητο όριο, αν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τάσσονται υπέρ του μηδενικού αφορολόγητου, προκειμένου ο φόρος να διαχυθεί στο σύνολο των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, τα σχέδια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ, προβλέπουν τα εξής:

* Αφορολόγητο όριο το οποίο θα ξεκινάει από τα 50.000 ή 100.000 ευρώ.

* Ο φόρος θα κλιμακώνεται προοδευτικά ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

* Ο κατώτατος συντελεστής θα ξεκινάει από το 1‰ και ο ανώτερος θα φτάνει στο 2%.

Από τον φόρο δεν θα εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, αν και οι αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής έχουν «σκαλώσει» στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον υπολογισμό της αντικειμενικής τους αξίας.

Σήμερα προβλέπονται 4 συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αυτών, που αν παραμείνουν θα οδηγήσουν σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνεις, ειδικά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται εντός Αττικής. Για τον λόγο αυτό επεξεργάζονται προτάσεις σταθεροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα αγροτεμάχια επί των οποίων θα επιβληθεί ο φόρος.








03/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: