Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η «Οδύσσεια» ενός φορολογουμένου Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν έξι φορές περισσότερο από το 2010


Η «Οδύσσεια» ενός φορολογουμένου

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν έξι φορές περισσότερο από το 2010
ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ περισσότερο φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το 2010, με αποτέλεσμα έναν στους δύο να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει.
Οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι θα προσπαθήσουν είτε να πουλήσουν ακίνητα, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία, ή να δανειστούν για να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Ιδιοκτητών Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της υπερφορολόγησης των ακινήτων είναι ότι τα τελευταία χρόνια η φορολογία επί της ακίνητης περιουσίας από 487 εκατ. ευρώ το 2010 ανήλθε στα 3,2 δισ.
Παρότι η φορολογική δυνατότητα των ιδιοκτητών έχει εξαντληθεί, η «Οδύσσεια» τους με την εφορία θα συνεχιστεί και το 2013:
* Τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη (από παράταση) δόση του ΦΑΠ για το 2010.
* Το Μάρτιο ακολουθεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011. Πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις από Μάρτιο- Ιούνιο.
* Αμέσως μετά την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει το ΦΑΠ του 2012. Η αποπληρωμή του θα είναι σε τρεις δόσεις, από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2012.
Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα αποσταλεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα δεν τελειώνουν εδώ. Απρίλιο και Μάιο έρχονται οι υπόλοιπες δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους έρχεται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αφορά ακόμα και αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου.
Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα αντικαθιστά ΦΑΠ και ειδικό τέλος ακινήτων (που αποπληρώνεται μέσω της ΔΕΗ). Δηλαδή, μόνο δύο από τους συνολικά 40 φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Νέες επιβαρύνσεις
Στον μακρύ κατάλογο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα ήρθαν να προστεθούν και νέοι φόροι, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Καταργήθηκε η μείωση της δαπάνης κατά 10% για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενώ τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων οδηγεί, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, σε «δημοσιονομικό Βατερλό αλλά και πλήρη οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών, που δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν το νέο αυτό χαράτσι», όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ελλάδας Στράτος Παραδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: