Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αδικη και αναποτελεσματική η φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης


Αδικη και αναποτελεσματική η φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης

Εικόνα επιβράβευσης της κυβερνητικής τακτικής διέκρινε η πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το Mega και την εκπομπή «Ανατροπή», καθώς διαπιστώνει μικρή βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης στον απόηχο της δόσης.
Ο πρωθυπουργός βελτιώνει ελαφρώς το πολιτικό του προφίλ ωστόσο η Ν.Δ. προηγείται μόλις 0,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, παρά το επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την επικοινωνιακή διαχείριση της εκταμίευσης της δόσης και την κυβερνητική ρητορική περί αισιοδοξίας και δρομολόγησης της ανάκαμψης, η Ν.Δ. δεν αποκτάει ασφαλές προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συγκεκριμένη έρευνα, όμως, δείχνει βελτιωμένη την εικόνα της τρικομματικής, καθώς στο ερώτημα για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης υποχωρούν οι αρνητικές γνώμες και ανεβαίνουν οι θετικές.

Από την άλλη, στασιμότητα εξακολουθεί να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών είναι ανέτοιμος να κυβερνήσει. Αίσθηση προκαλεί το εύρημα ότι το 76,1% των πολιτών δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο αν έρθει στην εξουσία. Την ίδια ώρα, το αίτημά του για εκλογές όπως φαίνεται δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής, καθώς το 71,1% του δείγματος δηλώνει ότι οι κάλπες δεν θα δώσουν λύση στα σημερινά προβλήματα, ενώ το 62,4% εκτιμά ότι προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κυβερνητική λύση από τη σημερινή. Η δημόσια έκφραση διαφορετικών απόψεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν δείχνει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς σημαντική μερίδα πολιτών (40,6%) εκφράζει θετική γνώμη έναντι του 55%.

Οσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα, οι πολίτες δείχνουν μοιρασμένοι ως προς την προοπτική της χώρας και τη διέξοδο από την κρίση, όμως την ίδια ώρα είναι κυρίαρχη η απαισιοδοξία για την προσωπική τους ζωή και τις προοπτικές βελτίωσης μέσα στην επόμενη διετία (63,3%). Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί άδικη και αναποτελεσματική την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική. Από την άλλη, φαίνεται ότι μέρος της κυβερνητικής ατζέντας επηρεάζει την κοινή γνώμη: η πλειοψηφία του δείγματος της έρευνας της GPO απαντά ότι η τρομοκρατία συνιστά απειλή για την κοινωνία, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό (όχι όμως πλειοψηφικό) εκείνων που επιδοκιμάζουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απεργίες.

Μ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: