Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στα σκαριά νέα ρύθμιση oφειλών από το ΙΚΑ | Εφημερίδα των συντακτών

Στα σκαριά νέα ρύθμιση oφειλών από το ΙΚΑ | Εφημερίδα των συντακτών


Στα σκαριά νέα ρύθμιση oφειλών από το ΙΚΑ

Θα προβλέπεται κεφαλαιοποίηση όλων των χρεών μέχρι τις 31/12/2012 με υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013 και αποπληρωμή των χρεών σε 36 ή 48 δόσεις

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει η κυβέρνηση, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, διά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, …χαρίζεται στους εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ, αρνούμενος να εφαρμόσει το σύστημα με την ταυτόχρονη καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.

Βέβαια η διοίκηση του ΙΚΑ ήδη προλειαίνει επικοινωνιακά το έδαφος, αφού με εγκύκλιό της πληροφορεί τις αρμόδιες υπηρεσίες της για τις ποινικές ευθύνες των εργοδοτών, επιδιώκοντας ουσιαστικά την προβολή του «μπαμπούλα» της προσαγωγής στον εισαγγελέα, προκειμένου να σύρει όσους χρωστούν στα γραφεία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό σχεδίαση νομοσχέδιο, που οσονούπω ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, θα περιληφθεί νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στην οποία θα προβλέπεται κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι τις 31/12/2012 με υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013 και αποπληρωμή των χρεών σε 36 ή 48 δόσεις.

Βέβαια ουδείς ασχολείται με το γεγονός ότι αυτές οι διαδοχικές ρυθμίσεις οφειλών (η τελευταία έληξε στο τέλος του 2012) ουσιαστικά στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό στην ιδιωτική σφαίρα της οικονομίας, αφού τιμωρούνται οι υγιείς επιχειρηματίες και επιβραβεύονται όσοι παρακρατούν χρήματα που ανήκουν στην κοινωνική ασφάλιση.

Διαρκές Αυτόφωρο

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, που φέρει τη… στάμπα «εξαιρετικά επείγουσα», το ΙΚΑ πληροφορεί τους υπαλλήλους του ότι η μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών για ποσά άνω των 150.000 ευρώ είναι διαρκές έγκλημα και ως εκ τούτου ισχύει ως συνεχές Αυτόφωρο για 20 μήνες (αρχίζει μετά την πάροδο μηνός από τότε που οι ασφαλιστικές εισφορές κατέστησαν απαιτητές).

Οπως επισημαίνει η διοίκηση του ΙΚΑ, το αδίκημα της μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών εκκινεί από το ποσό των 20.000 ευρώ (όταν πρόκειται για εργοδοτικές εισφορές) και των 10.000 ευρώ (όταν αφορά τη μη απόδοση των εργατικών εισφορών που παρακρατά ο εργοδότης).

Στόχος 1,5 δισ. ευρώ

Ολα τα ανωτέρω (ευνοϊκή ρύθμιση και εντατικοποίηση της άσκησης ποινικών διώξεων) εντάσσονται στο κυνήγι της είσπραξης του ποσού των 1,5 δισ. ευρώ που θέλει να μαζέψει το 2013 η διοίκηση του ΙΚΑ και αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την όρεξη του ΙΚΑ άνοιξε η θεωρούμενη επιτυχία του ιδρύματος, το οποίο εντός του 2012 κατάφερε να μαζέψει από ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 1 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, το 2012 εισπράχτηκαν 943.070.740 ευρώ, αυξημένα κατά 25% έναντι του αντίστοιχου ποσού ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχτηκαν το 2011. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκτιμήσεις για την τελευταία ρύθμιση (έληξε 31-12-2012) αναφέρουν ότι την αξιοποίησε το 30%-40% των εργοδοτών που οφείλουν στο ίδρυμα.

06/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: