Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πεινάνε ένα στα δύο νοικοκυριά Πλάγιος Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΒΕΕ για την ελληνική κοινωνία Μοτο Επτά στους δέκα Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013
ΣΕΛ 4 Πεινάνε ένα στα δύο νοικοκυριά Πλάγιος Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΒΕΕ για την ελληνική κοινωνία Μοτο Επτά στους δέκα Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση
Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΤΑ

Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, όπου το 50% των νοικοκυριών δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αποτυπώνεται σε έρευνα της γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΒΕΕ) που εκπόνησε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc.
 Οκτώ στους δέκα Ελληνες καταναλωτές έχουν αναγκαστεί την τελευταία τριετία του Μνημονίου να περικόψουν βασικά είδη διατροφής, θέρμανσης αλλά και μετακινήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 38%, ενώ το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένειά τους τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία.

Αγοράζουν λιγότερα και φθηνότερα.Σύμφωνα με την έρευνα, λιγότερα και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα αγοράζει η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών. Ειδικότερα 7 στους 10 Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση. Η οικονομική ασφυξία που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά έχει οδηγήσει το 42,5% σε ένα κυνήγι προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης τιμής ακόμα και αν είναι το ίδιο χαμηλή και η ποιότητά τους, ενώ στην προσπάθεια για επιβίωση το 47% των νοικοκυριών δέχεται τη μη έκδοση αποδείξεων στις αγορές του προκείμενου να επιτύχει καλύτερη τιμή.

Χρωστούν οι 4 στους 10 καταναλωτές.Καθυστερημένες οφειλές έχει το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων του, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς την εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις. Ειδικότερα, από το σύνολο των καθυστερημένων οφειλών 69,7% αφορά πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού, το 60,8% φορολογικές υποχρεώσεις, το 43,7% δόσεις από δάνεια και κάρτες και το 17,7% έκτακτα έξοδα. Οσο για το πώς κατάφεραν να καλύψουν τις δαπάνες, περισσότεροι από 5 στους 10 λένε ότι χρησιμοποίησαν χρήματα που είχαν αποταμιευμένα, 33,1% ότι δανείστηκαν από φίλους και συγγενείς, 8,8% ότι ρευστοποίησαν περιουσιακά στοιχεία, ενώ 3,4% ότι απευθύνθηκαν σε ενεχυροδανειστήριο.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον αδυναμία να αντιμετωπίσουν έστω μικρές αυξήσεις στις δαπάνες τους, με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη θέρμανση να αποτελούν τις τρεις κατηγορίες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους και ειδικούς φόρους.

Σε παρατεταμένη «ετήσια χειμερία νάρκη» οδηγείται η αγορά, καθώς όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας οι καταναλωτές σε μεγάλο ποσοστό (68,8%) αναμένουν τις εκπτώσεις για να κάνουν τις αγορές τους, ενώ το 22% δηλώνει ότι προμηθεύτηκε βασικά αγαθά μέσω των δικτύων «χωρίς μεσάζοντες» και το 6% μέσω κοινωνικών παντοπωλείων.

Επιτακτική η ανάγκη για παρεμβάσεις λέει η ΓΣΕΒΕΕ. «Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν για άλλη μια φορά τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ όσον αφορά τις συνέπειες της σκληρής περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, και που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή, την κατανάλωση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και, κατά συνέπεια, στην απασχόληση. Τα στοιχεία αποτυπώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά όχι μόνο αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες αλλά και ότι δεν θα αντέξουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις σε ΔΕΗ, φόρους και εισοδηματικές περικοπές, αντιδρώντας απρόβλεπτα, ασύμμετρα και μαζικά» σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και προσθέτει ότι η προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα της οικονομίας (επενδύσεις) σε μικρή κλίμακα, στη δίκαιη κατανομή βαρών, στη μείωση του ΦΠΑ (ιδιαίτερα στην εστίαση) και στην άσκηση πολιτικών απασχόλησης για τη ραχοκοκαλιά της απασχόλησης, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η έρευνα έγινε από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC σε δείγμα 1.207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας τον μήνα Δεκέμβριο.

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για το 2013.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες για το μέλλον τους, με το 72% των νοικοκυριών να εκτιμά ότι το 2013 θα έχουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους. Ως εκ τούτου, η αγορά έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη καθίζηση την κατανάλωση, με τις περικοπές σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης να είναι δραματικές και να ξεπερνούν ακόμα και το 90%, όπως είναι τα είδη ένδυσης, όπου μόλις το 1 στα 10 νοικοκυριά πραγματοποιεί αγορές, αλλά και το φαγητό εκτός σπιτιού και την ψυχαγωγία (σινεμά, θέατρο, μπαρ , καφέ κ.τ.λ.), όπου για τα 9 στα 10 νοικοκυριά έχουν πλέον περικοπεί εντελώς. Ενδεικτικό του κλίματος απαισιοδοξίας που επικρατεί είναι ότι το 54,3% των Ελλήνων εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο χρόνο εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία.

 Ημ.δημοσίευσης: Παρασκευή 8-2-13

Δεν υπάρχουν σχόλια: