Επενδυτικό… εργαλείο τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα Ι.Χ.
Αντιμέτωποι με το δίλημμα «ή πληρώνεις παράβολο 250 ευρώ και ασφαλίζεις το όχημά σου μέσα σε οκτώ ημέρες ή φορτώνεσαι επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και σου αφαιρούμε την άδεια κυκλοφορίας» θα βρεθούν πολύ σύντομα περίπου ένα εκατομμύριο οδηγοί που κυκλοφορούν με ανασφάλιστο αυτοκίνητο. Το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που ενσωμάτωσε σε νομοσχέδιο με τίτλο «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», ανοίγει τον δρόμο για άμεση διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.
Από τις διασταυρώσεις θα προκύψει –εμμέσως- άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο, το οποίο μπορεί να αποδώσει ακόμη και 250 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό διότι –όπως προκύπτει από τη διάταξη- οι ΙΧηδες που θα εντοπιστούν ανασφάλιστοι θα πληρώσουν 250 ευρώ, ακόμη και αν προχωρήσουν εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που θα τους δίνονται- στην ασφάλιση του οχήματός τους.
Το ζήτημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.
Για κάθε ανασφάλιστο αυτοκίνητο που εμπλέκεται σε ατύχημα καταστρέφονται ολόκληρες οικογένειες ενώ τα διαφυγόντα έσοδα για τις ασφαλιστικές εταιρείες ανέρχονται σε περισσότερα από 300-400 εκατομμύρια ευρώ. Κι είναι τόσο έντονη η επιθυμία της κυβέρνησης για διάλογο πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ώστε η νομοθετική διάταξη αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση Πέμπτη βράδυ με περιθώριο σχολιασμού μέχρι τις 8:00 το πρωί της Τρίτης. Το αποτέλεσμα; Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει ούτε ένα σχόλιο. Με τη λογική «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», το υπουργείο Οικονομικών ενσωμάτωσε στη νομοθετική διάταξη τα ακόλουθα:
1.Εξουσιοδοτείται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να διενεργεί ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Για τον λόγο αυτό, η ΓΓΠΣ μπορεί να κάνει ζεύξη με κάθε ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία οδηγών και αυτοκινήτων.
2.Δυνατότητα ελέγχου για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων θα εξακολουθήσει να έχει και η αστυνομία.
3.Αν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εντοπιστούν ανασφάλιστα αυτοκίνητα, η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήριο στον κάτοχο του αυτοκινήτου με το οποίο τον καλεί εντός οκτώ ημερών να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.
4.Μετά την παραλαβή της επιστολής, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα πρέπει να επιδείξει στην ασφαλιστική εταιρεία το ειδοποιητήριο που αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί ανασφάλιστος και να προσκομίσει και ένα παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 250 ευρώ.
5.Αν ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. δεν ανταποκριθεί εντός οκτώ ημερών, τότε η ΓΓΠΣ οφείλει να στέλνει στοιχεία και ονοματεπώνυμα στην αστυνομία. Η χρήση ανασφάλιστου αυτοκινήτου (είτε από τον οδηγό είτε από τον ιδιοκτήτη) συνεπάγεται και ποινές φυλάκισης οι οποίες φτάνουν στους 12 μήνες.
6. Αν οδηγός εντοπιστεί να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα, τότε επιβάλλονται και πρόσθετες ποινές, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
* Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες. Αν το ανασφάλιστο όχημα εντοπιστεί ύστερα από ατύχημα, η άδεια κυκλοφορίας αφαιρείται για δύο χρόνια ενώ σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.
* Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για λεωφορεία, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα.
Ένα από τα ερωτήματα, βέβαια, είναι αν το Δημόσιο θα εισπράξει πρόστιμα και από τον… εαυτό του. Τα στοιχεία της Εποπτικής Ασφαλιστικής Αρχής κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες κρατικά αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς ασφάλεια.
Ημ.δημοσίευσης: Δευτέρα 4-2-13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου