Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τρύπα στον ΦΠΑ εκτροχιάζει τα έσοδα | Εφημερίδα των συντακτών

Τρύπα στον ΦΠΑ εκτροχιάζει τα έσοδα | Εφημερίδα των συντακτών


Τρύπα στον ΦΠΑ εκτροχιάζει τα έσοδα

Πτώση 16% για το σύνολο των εισπράξεων τον Ιανουάριο 

Του Μ. Χριστοδούλου

Σοβαρές αρρυθμίες από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2013 παρουσιάζουν τα κρατικά έσοδα, έχοντας ως επίκεντρο τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ που υποχωρούν σε ποσοστό 15%.

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο δείχνουν ότι αυτά είναι μειωμένα κατά 16% ή κατά 775 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ποσά που είχαν εισρεύσει στα ταμεία τον αντίστοιχο περσινό μήνα (4,827 δισ. ευρώ). Συνολικά οι εισπράξεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 4,052 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ, με την υστέρηση να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 7%.

Η «βουτιά» των εσόδων έχει ήδη σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, που σπεύδει να διορθώσει αυτές τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, φοβούμενο μήπως επηρεαστεί αρνητικά και ο τομέας των δαπανών. Εξέλιξη η οποία θα ενεργοποιούσε με τη μία τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών που προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, και ως εκ τούτου οι υπερβάσεις στις δαπάνες πρέπει να αντισταθμιστούν από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος συνηγορούν για το πρόβλημα που υπάρχει στα φορολογικά έσοδα, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει ένα βασικό σημείο αναφοράς: τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις ταμειακές ροές του κράτους υποστηρίζουν ότι οι εισπράξεις από τον φόρο δεν είναι μειωμένες εξαιτίας της φοροδιαφυγής από τους επιτηδευματίες αλλά λόγω της σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης.

Το οικονομικό επιτελείο τα έχει βάλει με την ύφεση που «καταπίνει» κάθε ευρώ από τη συναλλακτική δραστηριότητα της χώρας, παραβλέποντας τις αποφάσεις με τις μεγάλες μισθολογικές προσαρμογές που προηγήθηκαν στο Δημόσιο και οι οποίες αποτέλεσαν «πιλότο» για τον ιδιωτικό τομέα.

Εάν στη «συνταγή» αυτή προστεθούν οι απολύσεις που έχουν ήδη γίνει και οι 25.000 που ετοιμάζονται από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ή αυτές που πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα και οι οποίες δεν ακούγονται αλλά φαίνονται στον δείκτη της ανεργίας, είναι να απορεί κανείς με τα επιχειρήματα που διατυπώνει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να «μαζέψει» έσοδα…

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα καύσιμα – πετρέλαιο και βενζίνη. Αντίθετα, αύξηση κατά 9%-10% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τους φόρους στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία. Και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι τον περασμένο μήνα οι φορολογικές υποχρεώσεις έπεσαν μαζεμένες στους φορολογούμενους.

Για να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύουν σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο θα παρουσιαστεί σε διαδοχικές συσκέψεις που θα έχει ο νέος γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης με τις 36 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα (11-14 Φεβρουαρίου). Σε αυτές τις συναντήσεις θα εξετασθεί και το ζήτημα της έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού που υφίσταται η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων.

07/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: