Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ Τί αλλάζει για φορο-πρόστιμα και πλειστηριασμούς ακινήτων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

Τί αλλάζει για φορο-πρόστιμα και πλειστηριασμούς ακινήτων

Τί αλλάζει για φορο-πρόστιμα και πλειστηριασμούς ακινήτων
Με σειρά τροπολογιών το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε στο παρά πέντε να βελτιώσει τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Ειδικά όσον αφορά τα πρόστιμα–φωτιά που θεσμοθετούνται μέσα από το νομοσχέδιο για την παράταση του προστατευτικού καθεστώτος στους πλειστηριασμούς και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε αλλαγή, σύμφωνα με την οποία η προσαύξηση του φόρου 10% υπολογίζεται μετά την πάροδο εξαμήνου και όχι διμήνου που προβλέπονταν στην αρχική διάταξη.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε τρεις αλλαγές προς διευκόλυνση των δανειοληπτών για να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς.
Οι επαγγελματίες
Συγκεκριμένα, με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης:
  • Δίνεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται στη ρύθμιση να πληρώσουν δόσεις για το δάνειό τους που αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης, αντί του 30% που ορίζονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.
  • Αυξάνεται στους τρεις μήνες το χρονικό διάστημα που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.
  • Για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους, αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 στα 20.000 ευρώ με δόση στο 10% του μηνιαίου εισοδήματος. Πάνω από τις 20.000 ευρώ και για το υπερβάλλον ποσό η δόση πάει στο 20%.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τα φορο-πρόστιμα. Οπως είπε, με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που υπερψηφίστηκε τον Ιούλιο και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, μειώνονται οι προσαυξήσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς με το παλαιό καθεστώς έφθαναν μέχρι και το 120%. «Πλέον μπορεί να φθάσει έως και το 30% μετά την πάροδο δύο ετών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή.
Διευκρίνισε δε ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται (πέρα από το πρόστιμο), ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε πως θα είναι «εξαιρετικά» χαμηλό, όσο μπορούμε χαμηλότερο, και θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Το επιτόκιο
«Στόχος μας είναι να εναρμονίσουμε κατά το δυνατόν το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο εξοφλεί τις απαιτήσεις του φορολογουμένου, να είναι ίδιο με εκείνο το οποίο επιβάλλει στον φορολογούμενο», προσέθεσε. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση της φορολογικής διοίκησης να διενεργεί εντόκως (από την πρώτη μέρα) μέσα σε 90 ημέρες στον φορολογούμενο την επιστροφή φόρου.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τουλάχιστον μετά την παρέλευση ενός έτους προχωρούν πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο. Οπως είπε στο «Mega», «ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται ότι θα παίρνουμε σπίτια σε ένα τρίμηνο. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει».
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: