Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, το πρώτο ασφαλιστικό έτος από την ισχύ του νόμου 4387/2016 που ισχύει από την 01/01/2017 και αφορά στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο (ΕΦΚΑ). Ήδη στη πορεία από τη ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα, έχει τροποποιηθεί πολλές φορές ενώ υπάρχουν ως προς την εφαρμογή του αρκετά θολά σημεία ακόμα.
Μέσα στο χρόνο αυτόν έχουν γραφεί,ακουστεί και σχολιαστεί άπειρα πράγματα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του νόμου ενώ κυρίως έχει ασκηθεί έντονη κριτική για την δίκαιη ή άδικη κατανομή των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων σε όλες τις κατηγορίες των ενεργών ή μη ασφαλισμένων.
Οι εκπρόσωποι της  Πολιτείας  επιμένουν στη δίκαιη κατανομή, επισημαίνοντας ειδικά για τη κατηγορία των επαγγελματιών ότι επέφερε σημαντική ελάφρυνση (την προσδιορίζουν στο 80% περίπου) στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Παράλληλα δε, παραδέχονται ότι το υπόλοιπο 20% περίπου επιβαρύνεται μεν σημαντικά, αλλά ως οι οικονομικά «δυνατοί» θα πρέπει να υποστηρίξουν τους υπόλοιπους, τους «αδύναμους».
Τώρα βέβαια επειδή το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών λειτουργεί με φορολογική αντίληψη, δεν μας έχει εξηγηθεί επακριβώς πως γίνεται να υπάρχει «δίκαιη κατανομή» όταν η ίδια η Πολιτεία διατυμπανίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών φοροδιαφεύγει (πάλι για ένα 80% ακούμε), και άρα με βάση τη λογική της πράγματι υπάρχει ελάφρυνση, αφού ένας επαγγελματίας που δηλώνει πχ. ετήσιο εισόδημα 6.000€,καταβάλει το μίνιμουμ των ασφαλιστικών εισφορών, επιβιώνει και παράλληλα διαθέτει ακίνητη και κινητή περιουσία.
Ας πάμε όμως στους οικονομικά «δυνατούς», εκείνους τους «πλούσιους» επαγγελματίες, σε εκείνους που μέχρι 31/12/2016 είχαν καταφέρει να είναι συνεπείς απέναντι τουλάχιστον στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που είχαν όμως παράλληλα και την «αφέλεια» να δηλώσουν το σύνολο των πραγματικών τους εισοδημάτων, που είχαν καταφέρει να μην οφείλουν δηλαδή στον ΟΑΕΕ, και να διαθέτουν έτσι ασφαλιστική ικανότητα.
 Παράδειγμα ενός «αφελούς πλουσίου» επαγγελματία  :
Δήλωσε λοιπόν το 2015 καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000€ και μέχρι 31/12/2016 κατέβαλε στον ΟΑΕΕ ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές 408,38€ τον μήνα (Π6) ήτοι 4.900,56€ + 120€ (ΟΑΕΔ)= 5.020,56€ ετησίως.
Από 01/01/2017 και για όλο το 2017, κλήθηκε να καταβάλλει τις νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα αν το εισόδημα του κατά το 2016 μπορεί να μειώθηκε, ενώ ακόμα περιμένει την εναρμόνιση των εισφορών του με το μειωμένο εισόδημα του προηγούμενου έτους.
Ετήσιο εισόδημα: 30.000 Χ 26,95% = 8.085€ + 120€ (ΟΑΕΔ) = 8.205€ ετησίως ή 683,75€ τον μήνα
Άρα αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές του εισφορές κατά 3.184,44€ ή 63,43% ετησίως.



Ο «πλούσιος» επαγγελματίας λοιπόν της ιστορίας μας, που μέχρι 31/12/2016 κατέβαλλε τις εισφορές του, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στην νέα του υποχρέωση, μέσα  στο 2017… Είτε γιατί το εισόδημα του μέσα στο 2016 μειώθηκε, είτε γιατί εκπλήρωσε τις αυξημένες φορολογικές του υποχρεώσεις (ελέω αύξησης προκαταβολής φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης)…
Όμως δεν τα παράτησε και κατέβαλλε ποσά στον ΕΦΚΑ, όχι τα 683,75€ το μήνα, αλλά ποσά έναντι αυτών…
Την 01/01/2018… Έρχεται η τιμωρία του!!! Θα είναι Ανασφάλιστος αυτός, και πιθανόν αν έχει και εξαρτώμενα μέλη, και αυτά !!!
Ο «πλούσιος αφελής» επαγγελματίας -ίσως και για πρώτη φορά- δεν θα έχει ασφαλιστική ικανότητα, θα είναι οφειλέτης του Δημοσίου και έπεται η συνέχεια των επιπτώσεων της «ασυνέπειας» του…
Ακούγεται λίγο μελό; Δεν έχει σημασία, αυτή είναι η πραγματικότητα του συγκεκριμένου-και όχι μόνο- επαγγελματία που θα προστεθεί  στους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μαζί με αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους κλήθηκε ως οικονομικά «δυνατός» να υποστηρίξει!!!
Αυτή είναι ακόμα μια επιτυχία του νέου ασφαλιστικού(;) συστήματος,που υποτίθεται στηρίζεται στην αλληλεγγύη των «δυνατών» προς τους αδυνάτους, καταφέρνοντας να φτωχοποιεί και άλλους συμπολίτες μας, με τη δημιουργία μια νέας γενιάς ανασφάλιστων & οφειλετών.
Αυτή η «γενιά» που έρχεται να προστεθεί σε εκείνους, που αν και ελαφρύνθηκαν με τις διατάξεις του ΕΦΚΑ και έστω μπόρεσαν να είναι συνεπείς από 01/01/2017 στις νέες εισφορές, παραμένουν ακόμα ανασφάλιστοι γιατί είναι οφειλέτες στο προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ, με συσσωρευμένες οφειλές στο 2016 ή σε παλαιότερα χρόνια.
 Να και η εικόνα του που θα δεσπόζει σε λίγες ημέρες στην ηλεκτρονική μερίδα του στον ΕΦΚΑ…
Αν μπούμε κιόλας στην ουσία που αφορά στις προοπτικές βιωσιμότητας αυτού του ασφαλιστικού(;) συστήματος, το μελό θα γίνει «παράσταση» ελληνικής τραγωδίας, μια τραγωδίας διαχρονικής, μιας τραγωδίας που συνεχίζει να «συναρπάζει» τουλάχιστον τα τελευταία 8 χρόνια, μια φτωχοποιημένη κοινωνία, σε μια χρεοκοπημένη χώρα.
Μπορεί όμως, ο πόνος του «πλουσίου» αλλά ανασφάλιστου αυτού επαγγελματία τελικά να απαλυνθεί από την περηφάνια που θα νοιώσει ακούγοντας τη δήλωση του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, (απερχόμενου Ολλανδού προέδρου της ευρωζώνης) » …ότι θέλει να τιμήσει την Ελλάδα για τις πάρα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα από την έναρξη του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2015…».
Η επιτυχία τέλος, του όλου εγχειρήματος έρχεται να ολοκληρωθεί από το νέο έτος μα και από το μεθεπόμενο, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών, αφού εξασφαλίστηκε η εισπραξιμότητα τους κατά το 2017 και ελαφρύνθηκαν οι «αδύναμοι» αλλά ανασφάλιστοι και δημιουργήθηκαν νέοι οι «δυνατοί»…
Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός(… ένας από τους οικονομικά «δυνατούς»)
Σημείωση (για αυτούς που θα σκεφτούν ότι τα 30.000€, είναι πολλά & το παράδειγμα υπερβολικό)
Να επισημάνουμε απλά,ότι ο «πλούσιος» αυτός επαγγελματίας με τα «αμύθητα» κέρδη των 30.000€ ακόμα και αν κατάφερε να τα διατηρήσει και το 2016, κλήθηκε να καταβάλλει στο 2017 τα εξής:
Για φόρο εισοδήματος: 7.300€ + Προκαταβολή φόρου: 1.438€(τη διαφορά από το πρ.έτος) + Εισφ.Αλληλεγγύης: 676€ + Τέλος Επιτηδ/τος: 650€ + Εισφορές ΕΦΚΑ: 8.205€…
Συνολικά δηλαδή Φόρους + Εισφορές = 18.269€ ή το 60,90% του  «αμύθητου» εισοδήματος των 30.000€.
Η αφαίρεση μας δίνει το «υπερβολικό» ποσό των 11.731€ ή 977,58€ τον μήνα !!!