Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Εως τις 31 Ιανουαρίου 2013 η ρύθμιση αυθαιρέτων


ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Εως τις 31 Ιανουαρίου 2013 η ρύθμιση αυθαιρέτων

Εως τις 31 Ιανουαρίου 2013 η ρύθμιση αυθαιρέτων
Νέα παράταση, η 5η κατά σειρά, έως τις 31 Ιανουαρίου 2013, δόθηκε για τη ρύθμιση αυθαιρέτων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 14 Σεπτεμβρίου 2012.
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα μπορούν να αποπληρωθούν και όλες οι εναπομείνασες οφειλές από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, για τους οποίους οι σχετικές προθεσμίες λήγουν τον Οκτώβριο.
Υστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, το υπουργείο κατέληξε σε μια σειρά μέτρων προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που εντάσσονται στο μέτρο της τακτοποίησης, ωστόσο δυσκολεύονται να καταβάλουν τις δόσεις τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επιδιώκεται ταυτόχρονα να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο τα προϋπολογισμένα έσοδα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
  • Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες, χορηγείται παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων τακτοποίησης αυθαιρέτου μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013. Για την υποβολή του φακέλου του κτίσματος (β΄ φάση τακτοποίησης) η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2013.
  • Με νομοθετική ρύθμιση που υπολογίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο: α) Παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου σε όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του προστίμου μέχρι την 31.1.2013. Μέχρι την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου για όσους δεν έχουν πληρώσει τις οφειλόμενες δόσεις του προστίμου, αναστέλλονται επίσης και οι προσαυξήσεις που αντιστοιχούν σε επιβάρυνση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
β) Επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυθαιρέτου (και οποιαδήποτε άλλη δικαιοπραξία) εφόσον καταβληθεί μέχρι την 31.1.2013 το 30% του προστίμου, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφλησή του (όπως επιτάσσει ο νόμος 4014). Η πράξη της μεταβίβασης θα περάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα που χειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το υπόλοιπο του προστίμου θα βαρύνει πλέον τον νέο ιδιοκτήτη του κτίσματος.
γ) Δίνεται η δυνατότητα περαίωσης μέχρι την παραπάνω ημερομηνία όλων των περιπτώσεων τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και αλλαγής χρήσεων, ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται πως διατηρείται η έκπτωση του 20% για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το συνολικό ποσό του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Η έκπτωση του 10%, όπως και η μερική άρση της απαγόρευσης μεταβίβασης του αυθαιρέτου, ισχύει για παλαιές και για νέες δηλώσεις τακτοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: