Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στριμώχνουν τον εργοδότη για να την πληρώσει ο εργαζόμενος

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 14:49

Στριμώχνουν τον εργοδότη για να την πληρώσει ο εργαζόμενος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Στριμώχνουν τον εργοδότη για να την πληρώσει ο εργαζόμενος
Θα δυσκολευτείτε να κατανοήσετε τη σημερινή μας ιστορία αλλά νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε. Μήνες ολόκληρους σχεδίαζαν στο υπουργείο Οικονομικών το νέο σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.
Γράφει:  
Και κατέληξαν σε ένα σύστημα το οποίο υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να πληρώνουν…10 ευρώ μόνο και μόνο για να γίνει αποδεκτή η δήλωση. Το κατάπιαμε οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ γιατί πιστέψαμε το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών. Τι συνέβαινε μέχρι πρότινος; Για όποιον δεν είχε να πληρώσει τον ΦΠΑ, το σύστημα ήταν έτσι φτιαγμένο ώστε να απορρίπτει ακόμη και τη δήλωση.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το υπουργείο Οικονομικών δεν γνώριζε καν τη έχει λαμβάνειν από τον φορολογούμενο καθώς δήλωση δεν υπήρχε. Τουλάχιστον, τώρα συλλέγει περισσότερη πληροφορία καθώς ακόμη και αυτός που δεν έχει να πληρώσει, υποβάλλει τη δήλωση ώστε να γλιτώσει (τουλάχιστον) το πρόστιμο της μη υποβολής.
Αυτά για το υπουργείο Οικονομικών. Πάμε τώρα στο ΙΚΑ. Το οποίο τον Αύγουστο πήρε και αυτό τη σωστή απόφαση. Να δέχεται τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (σ.σ τη δήλωση που κάνει ο εργοδότης για να αποτυπώσει τα ένσημα του εργαζόμενου) ανεξάρτητα αν ο εργοδότης έχει να πληρώσει ή όχι τις ασφαλιστικές εισφορές. Ναι, η εισφοροαποφυγή είναι τεράστια. Ναι, οι περισσότεροι δεν πληρώνουν. Τουλάχιστον όμως, η υπηρεσία γνωρίζει τι έχει λαμβάνειν και μπορεί να το διεκδικήσει. (θεωρητικά τουλάχιστον διότι οι κακές γλώσσες λένε ότι τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο ΙΚΑ είναι άπειρα).
Και ξαφνικά, η …μύγα τσίμπησε τους διοικούντες το ΙΚΑ. Οι οποίοι και προχώρησαν στην έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης:
Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι από την 1.11.2013 επανέρχεται το μέτρο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου για όλους τους εργοδότες που συστηματικά αποφεύγουν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των οφειλών τους προς το Ίδρυμα, σε εφαρμογή του άρθρου 17 του ν.3846/2010. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου είχε αρθεί μέσω της από 2.8.2013 απόφασης του Ιδρύματος, προκειμένου οι οφειλέτες εργοδότες να μπορέσουν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης.
Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι για τους εργοδότες αυτούς θα ληφθούν σωρευτικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Ιδρύματος.
Τέλος, ενημερώνουμε ότι μετά την αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, η υποβολή αυτών θα πραγματοποιείται μέσω της προσκόμισής τους με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στα αρμόδια Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα παραλαμβάνεται μόνο αν ο εργοδότης καταβάλλει το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών Α.Π.Δ. και προχωρήσει σε τακτοποίηση των οφειλών του.
Η Διοίκηση του Ιδρύματος, όσο και οι εντεταλμένες σε αυτήν αρμόδιες υπηρεσίες, έχοντας ως βασική επιδίωξη τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, είναι στη διάθεσή σας, παρέχοντας πληροφορίες τόσο για την οφειλή σας, όσο και για τον τρόπο αποπληρωμής αυτής.
Τι καταλάβαμε από την ανακοίνωση; Ότι το ΙΚΑ άλλαξε …γνώμη μέσα σε δύο μήνες. Και θα σταματήσει από τον Νοέμβριο να δέχεται τις ΑΠΔ όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές (ή όσων θέλουν να αποφύγουν την καταβολή). Πάμε πάλι πίσω λοιπόν. Κάτι που σημαίνει ότι θα επανέλθει το ίδιο ερώτημα που μας βασάνιζε εδώ και χρόνια: «και πώς θα μάθει το ΙΚΑ ποιοι του χρωστάνε και πόσα, όταν δεν δέχεται τις δηλώσεις τους; Ποιο είναι το νόημα μιας τέτοιας απόφασης; Να εκτεθούν οι επιχειρήσεις στον κίνδυνο επιβολής ενός προστίμου το ύψος του οποίου ανέρχεται στο 45% επί των ασφαλιστικών εισφορών; Εδώ η επιχείρηση δεν πληρώνει τα ένσημα. Τα πρόστιμα θα καταβάλλει;
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα καθαρά ηθικής τάξεως. Ποιος πληρώνει τη νύφη αυτών των αποφάσεων; Ο εργαζόμενος. Αυτός θα χρειαστεί την οριστικοποίηση των ενσήμων του για να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν θα την πάρει επειδή δεν έχει υποβληθεί την ΑΠΔ. Αυτός θα ζητήσει τα ένσημα του έτους για να πάρει απαλλαγή ασφάλισης από το ΤΕΒΕ για το μπλοκάκι του. Και αυτός εκτεθειμένος στις ορέξεις του ΤΕΒΕ θα είναι.
Άλλον θέλουν να στριμώξουν και άλλος την πληρώνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: