Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Νόμος για κατώτατο μισθό

Νόμος για κατώτατο μισθό

panos_skourletis.jpg

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με τη φράση «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει θετικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων» ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε τα αιτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων (κυρίως του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ) που ζητούσαν η όποια αύξηση να συνδυαστεί με αντίστοιχη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.
Οπως και να έχει πάντως, στο υπουργείο Εργασίας και βλέποντας την κωλυσιεργία των κοινωνικών εταίρων, έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό και την αύξηση αυτού στα 751 ευρώ σε βάθος διετίας. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να κατατεθεί εντός του Μαρτίου, ενώ η πρώτη δόση της αύξησης υπολογίζεται να δοθεί περί το τέλος του 2015 (με τη δεύτερη να υπολογίζεται να δοθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς).
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι και δη η πλευρά των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) καθυστερεί τις συζητήσεις για τις αυξήσεις μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων ο κ. Σκουρλέτης εμφανίζεται διατεθειμένος να νομοθετήσει και διά νόμου (άλλωστε το υπάρχον καθεστώς τού δίνει το δικαίωμα) να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα πριν από το 2012.
Αποψη της κυβέρνησης είναι άλλωστε ότι το τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και έτσι δεν πρόκειται να ζητηθεί η γνώμη τους, αφού έτσι και αλλιώς δεν παράγονται δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και εφόσον δεν υπάρξει εκρηκτική άνοδος της ανεργίας θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η 13η σύνταξη
Παραμένει στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ τον μήνα σύνταξη, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: