Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Πως θα δηλωθούν τα αναδρομικά υγειονομικής περίθαλψης. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ του Απόστολου Αλωνιάτη



Πως θα δηλωθούν τα αναδρομικά υγειονομικής περίθαλψης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

του Απόστολου Αλωνιάτη

Τελικά κάθε χρόνο αυτό το κράτος δεν μπορεί παρά να μας καταπλήσσει . Μια χρονιά δηλαδή να πει ότι θα στείλω τις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου σωστά και στην ώρα τους, θα ανοίξω το σύστημα για τις δηλώσεις στην ώρα του, δεν θα κάνω αλλαγές στα έντυπα τελευταία στιγμή!!

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι για άλλη μια χρονιά δεν  έγιναν  όλα τα παραπάνω,  με αποτέλεσμα φορολογούμενοι, που θεώρησαν ότι έχουν στείλει την δήλωση τους να είναι υποχρεωμένοι να ξαναστείλουν τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, γιατί κάποιος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), έστειλε ένα αρχείο με όχι ακριβή  στοιχεία.

Η απάντηση στην ερώτηση γιατί γίνονται όλα αυτά, δεν είναι άλλη εκτός από το ότι το κράτος μπορεί Ατιμώρητα να το κάνει αυτό  και το κάνει.

Τροποποιητικές δηλώσεις για όσους στάλθηκε νέο αρχείο από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Το κακό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν σταλεί λανθασμένα στοιχεία, εκτός από το Γ.Λ.Κ.,  και για το ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης), έστειλαν 11 μηνών αποδοχές και όχι 12, και από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Αποστολή τροποποιητικής δήλωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το λάθος θα το πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε δηλαδή οι φορολογούμενοι, μπαίνοντας στην ταλαιπωρία, και τα έξοδα, να στείλουν τροποποιητική δήλωση. Πιο συγκεκριμένα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Αθήνα, 05 Ιουνίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων είχαν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις με μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζονται τα εξής:
……..
Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα αποσταλεί μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το ΓΛΚ νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου.
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις.»
Όσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα αυτό, θα πρέπει να ενημερώσει των λογιστή του ή να μπει ο ίδιο στο taxis, και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση."

Υποβολή δηλώσεων για τα ποσά που επιστράφηκαν, για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016.

Πέρα από τις τροποιητικές για τα λάθη του κράτους, έχουμε φέτος και τις τροποποιητικές που πρέπει να κατατεθούν από τους συνταξιούχους για τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.4501/2017 τούς επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η διοίκηση (ΠΟΛ.1068/12-04-2018 - ΦΕΚ Β' 1319/17-04-2018):

«6. Οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.4501/2017 τους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται καθώς και αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν. Τέλος, οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα.»

Η Διαδικασία υποβολής.

Αν τα ποσά  έχουν έλθει αυτόματα στους κωδικούς 303-304 του εντύπου Ε1 μπορούν να ακολουθήσουν δύο δρόμους:

Α) Να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης, όπως έχει. (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ , Δελτίο Τύπου 23 Απριλίου 2018)

Β) Να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2017 με επιφύλαξη. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται μεν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, αλλά εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και να προσκομίσουν μια νέα βεβαίωση από το ταμείο τους, με την ανάλυση των ποσών που έλαβαν κάθε έτος, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα από τις Δ.Ο.Υ. εντός προθεσμίας 90 ημερών.  Σε περίπτωση που δεν λάβουν και δεν προσκομίσουν τέτοια βεβαίωση εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις θα εκκαθαριστούν, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη, δηλαδή θα φορολογηθούν κι αυτοί στο έτος 2017 για το σύνολο των επιστραφέντων ποσών.

Να σημειώσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος θα υποβάλει τις τροποποιητικές δηλώσεις για το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως 31.12.2014, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. χειρόγραφα και τις τροποιητικές δηλώσεις για το χρονικό διάστημα 1.1.2015 έως 30.6.2016, ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος των τροποποιητικών στο taxis.

Στους κωδικούς 303 – 304 του εντύπου Ε1 θα αναγραφούν μόνο τα ποσά που επιστράφηκαν.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 14  Ιουνίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: