Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Πώς υποβάλλεται η δήλωση μετά από αλλαγή φορολογικής κατοικίας Τι ορίζεται με βάση τη νομοθεσία

Πώς υποβάλλεται η δήλωση μετά από αλλαγή φορολογικής κατοικίας
Τι ορίζεται με βάση τη νομοθεσία
21 Ιουν 2018 - 08:59
Picture 0 for Πώς υποβάλλεται η δήλωση μετά από αλλαγή φορολογικής κατοικίας
Του Γιώργου Λαμπίρη

Υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και στην Ελλάδα έχουν οι φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν προβεί σε αλλαγή της φορολογικής τους κατοικίας, όταν εμφανίζουν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας.

Σε αυτή την περίπτωση το παγκόσμιο εισόδημα, στο οποίο περιλαμβάνεται και το εισόδημα που αποκτάται στην Ελλάδα, με βάση τόσο τη φορολογική νομοθεσία της χώρας κατοικίας, αλλά και τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που ενδέχεται να υφίσταται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη συγκεκριμένη χώρα.

Στον αντίποδα, όταν δεν εμφανίζουν πραγματικό εισόδημα, δεν υποχρεούνται στην υποβολή δήλωση καθότι δεν είναι υποχρεωτική σε αυτή την περίπτωση από τη νομοθεσία. Ωστόσο θεωρείται προτιμότερο να υποβάλλεται μηδενική δήλωση κυρίως για τεχνικούς λόγους.

Αίτημα παροχής φορολογικής ενημερότητας

Εφόσον υποβοληθεί αίτημα διάθεσης φορολογικής ενημερότητας απο τη φορολογική αρχή και οι δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας είναι καταχωρημένες στο σύστημα, αυτή παρέχεται ηλεκτρονικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται οφειλές από πλεράς του φορολογούμενου. Ωστόσο, σε περίπτωση κατά την οποία δεν βρίσκονται καταχωρημένες στο σύστημα όλες οι δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, ο υπόχρεος θα πρέπει να επισκεφθεί το παράρτημα ΔΟΥ στο οποίο ανήκει.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το εκκαθαριστικό, πιθανότατα θα φανεί χρήσιμο για τραπεζικές συναλλαγές, για έναρξη τραπεζικού λογαριασμού στην αλλοδαπή καθώς και για άλλες κινήσεις αυτής της μορφής.

Πώς υποβάλλεται η δήλωση

Όταν κάποιος με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό, υποβάλλει δήλωση και στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να δηλώνει το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα, καθώς και οι χρήσεις περιουσιακών του στοιχείων, όπως είναι τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, είναι απαραίτητη οι συμπλήρωση του σχετικού πίνακα 5.2, ο οποίος αφορά σε πραγματικές δαπάνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και σχετίζονται με αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης όπως είναι η εξόφληση δανείου.

Τι συμβαίνει με τη φιλοξενία

Διευκρινίζεται ότι οι κάτοικοι της αλλοδαπής δεν δύνανται να δηλώσουν τους κωδικούς φιλοξενίας 007 και 008, καθότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι με βάση τις διατάξεις του νόμου, η φιλοξενία μπορεί να γίνεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης κύριας κατοικίας στην Ελλάδα.

Τέλος, η εφαρμογή των τεκμαρτών δαπανών όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), δεν ισχύει για τους κατοίκους του εξωτειρκύ, αλλά μόνο για τις περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζουν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: