Μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων, δηλαδή μεταξύ επιχειρήσεων οι οποίες θεωρείται ότι μοιράζονται κοινά συμφέροντα είτε με τη μορφή κοινής διοίκησης είτε λόγω της σύνθεσής τους, συχνά χορηγούνται δάνεια.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr
Καταρχήν, δεν προκύπτει από κάποια διάταξη του ΚΦΕ ότι απαγορεύεται η χορήγηση άτοκων δανείων.
Ωστόσο ειδικά στις περιπτώσεις άτοκων δανείων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον προσδιορισμό του σκοπού του δανείου, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ώστε να αποφευχθεί η αμφισβήτηση του σκοπού του δανείου από τις Φορολογικές Αρχές, με βάση τις διατάξεις που αφορούν τις τεχνητές φορολογικές διευθετήσεις του άρθρου 38 του ΚΦΔ.
Περαιτέρω, με τον νόμο 4548/2018 περί Ανωνύμων Εταιρειών η εγκυρότητα της σύναψης δανείων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων προϋποθέτει την χορήγηση ειδικής άδειας από το Διοικητικό Συμβούλιο ή από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και ακολουθείται η διαδικασία των άρθρων 99 και επόμενα του ως άνω νόμου. Τα πρακτικά του ΔΣ ή της ΓΣ θα πρέπει να καταγράφουν τα βασικά τουλάχιστον σημεία της προς υπογραφή σύμβασης και να ακολουθείται κατά περίπτωση η διαδικασία δημοσιότητας που προβλέπεται στα ως άνω άρθρα του νόμου.
πηγή: Έντυπη Ναυτεμπορική