Με σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα και μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021 θα υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 των  Ελλήνων φορολογούμενων.

Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει  όσο αφορά το αποτέλεσμα του φόρου και η μείωση των φορολογικών συντελεστών,  καθώς και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις είναι πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις για το πορτοφόλι των φορολογουμένων.

Με δεδομένη επίσης τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων από διάφορες πηγές (ενοίκια, μισθοί κλπ) που έχουν υποστεί τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα, οι φορολογούμενοι φέτος, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο, είτε θα καταστούν δικαιούχοι είσπραξης επιστροφών φόρου είτε θα κληθούν να πληρώσουν ποσά φόρων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εκλήθησαν να καταβάλουν πέρυσι. 

Φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας κατηγορίες φορολογουμένων θα φορολογηθούν αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, ειδικά για τους ιδιοκτήτες εκμισθωμένων ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2020 η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά, θα χορηγηθεί με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκων στους μισθωτές. 

Tip:Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν οριστικά τη ΔΦΕ 2020 μέχρι τέλος Ιουλίου θα μπορούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων και των λοιπών επιβαρύνσεων εφάπαξ, με έκπτωση 3%, μέχρι τις 30 Ιουλίου. Για όσους φορολογούμενους δεν καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Ιουλίου, δεν θα ισχύσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Και αυτοί θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι, εφόσον υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 27 Αυγούστου. Οι φορολογούμενοι ωστόσο θα είναι υποχρεωμένοι  να καταβάλουν μέχρι τις 30 Αυγούστου μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις των φόρων που θα έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους.

Σε επόμενα άρθρα θα ενημερώνουμε για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων αλλά και τις γενικές κατηγορίες συμπλήρωσης των ΔΦΕ