Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Η κυβέρνηση απαξιώνει πλήρως επιχειρήσεις και λογιστές





Η κυβέρνηση απαξιώνει πλήρως επιχειρήσεις και λογιστές 

Άνθρακές ο θησαυρός της επιδότησης παγίων δαπανών εξαιτίας της επιτελικής ........ αχρηστίας 

Όταν το επιτελικό κράτος δουλεύει … ρολόι.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΓΔΟΥ 504/2021

«Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Απρίλιο ως και Δεκέμβριο 2020.» με ημερομηνία υπογραφής  28 Μαΐου 2021, από τους ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, Υπουργός Οικονομικών, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Υφυπουργός Οικονομικών και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ, Υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. και δημοσιοποιήθηκε , κλασικά, Σαββατόβραδο.

Θα μου πείτε, που είναι το περίεργο;

Το περίεργο είναι ότι το «επιτελικό κράτος» κατόρθωσε για μια ακόμη να αποδείξει ότι δεν είναι καθόλου επιτελικό για να μην πούμε καθόλου κράτος. Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση, ζητείται από τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα, να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις  τους έως 17.6.2021,  για να μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα  περί επιδότησης παγίων δαπανών.

Πέρα από ένδειξη της πλήρους απουσίας επαφής με την πραγματικότητα των Υπουργών, της κυβέρνησης «των α(χ)ρίστων», καταδεικνύει επίσης την απίστευτη απαξίωση των κυβερνώντων απέναντι στις επιχειρήσεις και τον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών.

Ζητούν να κατατεθούν δηλώσεις σε ένα σύστημα που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, με σοβαρές ελλείψεις σε στοιχεία, με τους κρατικούς φορείς να μην έχουν εκδώσει ακόμη βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και πάνω από όλα με τουλάχιστον 150.000 νομικά πρόσωπα να μην μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση , διότι δεν έχει ακόμη «ανοίξει» το έντυπο φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων (έντυπο Ν). Οποίος συντονισμός δηλαδή στο «επιτελικό κράτος»!

Ζητούν  να υποβληθούν μέσα σε 22 ημέρες τουλάχιστον 600.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων επιτηδευματιών, που πλήγηκαν από την πανδημία, από τις 840.000 περίπου επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία.

Θα μας πει κάποιος γιατί έδωσαν παράταση μέχρι 27 Αυγούστου 2021 για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων;

Όπως έγραψε και φίλος συνδικαλιστής στον κλάδο των λογιστών:

«Κύριοι εκεί στο Υπ. Οικονομικών  μετά από : # 23 ΠΝΠ, # 1409 Υπουργικές Αποφάσεις δεν μπορεί να  έχετε κάνει λάθος

Όμως αν δεν έχετε κάνει λάθος γνωρίζατε ότι 17.6.2021 είναι ανέφικτο να έχουν υποβληθεί οι Φορολογικές Δηλώσεις για όλους όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ( εδώ δεν έχετε ακόμα “ανοίξει” το Έντυπο Ν ). Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα.

Ανεπάρκεια ή Εμπάθεια ;

Απόστολος Αλωνιάτης

Υ.Γ. Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), που συγκάλεσε Ολομέλεια Προέδρων για να εξετάσει τον τρόπο αντίδρασης.  








Επιδότηση παγίων δαπανών - Συμπλήρωση και οριστικοποίηση Ε3 χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

31 Μάιος 2021
Taxheaven.gr



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
e-mail: press@minfin.gr


Κυριακή, 30 Μαΐου 2021

Δελτίο Τύπου

Ξεκινάει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών


Ενεργοποιείται η Α΄ φάση του μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/2021 (ΦΕΚ Β΄ 2236) «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Απρίλιο ως και Δεκέμβριο 2020».

Σκοπός του νέου καθεστώτος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021, ενώ επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:

- απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
- ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
- έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
- είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
- είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
- δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.

Το ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη ΚΥΑ (Β’ φάση), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε ήδη σημειωθεί από την αρχική ανακοίνωση του μέτρου, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν από αύριο, 31 Μαΐου 2021, οι επιχειρήσεις, που θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών:
- Να υποβάλουν, μέχρι τη 17η Ιουνίου 2021, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
- Να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: