Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Σε ποια φορολογικά αντικείμενα χαρίστηκε .. χρόνος Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Επιλεκτικές παρατάσεις ελέω κακοκαιρίας χωρίς … Ελπίδα


 

Σε ποια φορολογικά αντικείμενα χαρίστηκε ..  χρόνος

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Επιλεκτικές παρατάσεις ελέω κακοκαιρίας χωρίς …  Ελπίδα

Το ζήσαμε και αυτό. Αλπικά τοπία στην Αθήνα τον Πειραιά ακόμη και σε δήμους δίπλα στην θάλασσα. Αποκλεισμένους ανθρώπους μέσα σε αυτοκίνητα για ώρες στις εθνικές οδούς και στην πιο σύγχρονη, κατά τα λεγόμενα τους, λεωφόρο της χώρας, την Αττική Οδό. Δυστυχώς όταν βρέχει πνιγόμαστε όταν έχει καύσωνα θρηνούμε άτομα από πυρκαγιές και όταν χιονίζει παραλύει το κράτος. Δεν έγινε ένα λάθος έγιναν πολλά στην σειρά και δεν υπήρχε καμία προετοιμασία καμία πρόληψη και όπως κάθε φορά αποδείξαμε ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας .Δεν μπορεί 6 ημέρες μετά να μην έχουνε αρκετές περιοχές ρεύμα το βασικό αυτό αγαθό και να λεγόμαστε σύγχρονο κράτος. Αντί να πάμε μπροστά πηγαίνουμε προς τα πίσω λες και κάνουμε οπισθοπορεία, για να πάρουμε το δίπλωμα μας στην οδήγηση.  Τα λάθη πολλά και οι αστοχίες πολλές , γιατί πολλοί νομίζουν ότι επιχειρησιακά μπορούν να διοικήσουν από το γραφείο τους και όχι στο πεδίο της «μάχης». Δεν λύνονται έτσι δυστυχώς τα προβλήματα.

Παρατάσεις λόγω «Ελπίδας»

Όπως ήταν φυσικό δόθηκαν παρατάσεις σε ορισμένες φορολογικές, και όχι μόνο, υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Το ερώτημα είναι ότι δόθηκε μόνο για ορισμένες περιοχές. Ναι μάλιστα για τις περιοχές που χτύπησε η καταιγίδα. Όμως δεν γνωρίζει κάποιος από την διοίκηση ότι για παράδειγμα τα λογιστικά γραφεία της Αττικής, εξυπηρετούν και επιχειρήσεις της περιφέρειας, δηλαδή και περιοχές που δεν χτυπηθήκαν από την «Ελπίδα» , αλλά οι λογιστές δεν μπορούσαν να πάνε στο γραφείο τους για να παραλάβουν τα τελευταία παραστατικά και να βγάλουν π.χ. ΦΠΑ;

Ας αναφέρουμε εν συντομία τα φορολογικά αντικείμενα που πήραν παράταση:

Φορολογικές

«Παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, απόδοσης και εξόφλησης παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Μέχρι την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

 - Την υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ. (περιοδικές ΦΠΑ απλογραφικών διπλογραφικών , κατάθεση δήλωσης και πληρωμής)

- Την υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης. (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών – ΦΜΥ και παρακρατούμε φόρους από εμπορική δραστηριότητα)

[Σχετική απόφαση: Α 1011/27-01-2022 (ΦΕΚ Β' 208/27-01-2022)]

ΕΦΚΑ

Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 της προθεσμίας πληρωμής των κάτωθι ασφαλιστικών υποχρεώσεων:

-    Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. 

-    Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2021 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων & Οικοδομοτεχνικών Έργων και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. 

-    Καταβολής δόσεων όλων των ρυθμίσεων.

Επί του πιεστηρίου:

Όταν οι σελίδες ου διαβάζετε βρίσκονταν ήδη στο δρόμο για το πιεστήριο, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το αυτονόητο:

Την επέκταση της παράτασης ως αύριο, 4 Φεβρουαρίου, στην υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ και κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης και για τους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν έχουν την έδρα τους στις πληγείσες, από την κακοκαιρία Ελπίδα, περιοχές, αλλά έχουν εξουσιοδοτήσει λογιστές – φοροτεχνικούς, που εδρεύουν στις περιοχές αυτές. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι, σε περίπτωση προστίμων και τόκων που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, αυτά διαγράφονται με αίτημα του φορολογούμενου στην πλατφόρμα ¨Τα αιτήματα μου». Στην ψηφιακή πύλη myAADE.  

 

Λοιπές παρατάσεις με ΠΝΠ

Η κυβέρνηση με την πράξη Νομικού Περιεχομένου [ΠΝΠ 29.1.2022 (ΦΕΚ 14/29.1.2022), μέσα στις άλλες ρυθμίσεις που αναφέρονται, περιέλαβε και παρατάσεις σε θέματα που αφορούν: 

Γονικές παροχές

Δίμηνη παράταση στην προθεσμία που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Με το άρθρο 4 ης ΠΝΠ Άρθρο τέταρτο «

Υπολογισμός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1ης.1.2022 έως 31.3.2022», τροποποίηση του άρθρου 49 του ν. 4876/2021 ως προς τον χρόνο σύνταξης των συμβολαίων και διαμορφώνεται ως εξής:

«Υπολογισμός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1η.1.2022 έως 31η.3..2022

Σε οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία ή αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, για τον υπολογισμό του οικείου φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή.».

Χρέη πανδημίας

Φορολογικές

Με το άρθρο 2 της ίδιας ΠΝΠ τροποποιήθηκε και ο χρόνος υπαγωγής τον κορωνο-χρεών στη ρύθμιση των 32 ή 72 δόσεων

Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση αυτή. Στην πρώτη καταληκτική ημερομηνία, που ήταν 31 Δεκεμβρίου 2021, από τις περίπου 820.000 οφειλέτες της εφορίας, που έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες (με βάση τους ΚΑΔ) από την πανδημία, είχαν ανταποκριθεί μόλις 30.000 περίπου επιχειρήσεις.  Μέχρι πριν από λίγες ημέρες πριν την λήξη της δεύτερης καταληκτικής ημερομηνίας (26.1.2022)  , σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έως τώρα λιγότεροι από 50.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση. Να θυμίσουμε ότι το ποσό που  θα πρέπει να ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις είναι  2,26 δισ. ευρώ.

Η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνοδευτεί με καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε τρεις ημέρες από την αίτηση για ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από τα 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

ΕΦΚΑ

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, παρατείνεται, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, η προθεσμία των ενοποιημένων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίες δόσεις τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό φορέα τους».

Ρύθμιση αναδρομικών

Με το τρίτο άρθρο της ΠΝΠ, δίνεται η δυνατότητα ρύθμιση και παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών φόρου εισοδήματος και προστίμων για αναδρομικά ποσά συντάξεων

Συγκεκριμένα οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται σε δύο (2) έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Ακόμη καταβολή του φόρου εισοδήματος που προσδιορίζεται από τροποποιητικές δηλώσεις, με αναδρομικά συντάξεων προηγουμένων ετών, για τα οποία οι βεβαιώσεις συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021 και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, γίνεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου 2022.

Επίδομα θέρμανσης

Με την απόφαση 1009/2022 (ΦΕΚ Β' 188/25-01-2022), το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2021/2022 έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα πληρωθούν έως 28 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει άλλη μια πληρωμή του επιδόματος έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι εξής:

Ø  Χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ø  Χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Ø  Χορηγείται σε όσους πληρούν τα εξής κριτήρια:

Κριτήριο εισοδήματος. Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Κριτήριο ακίνητης περιουσίας. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021. Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: