Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2012 05:02 Την επόμενη Πέμπτη, αλλάζουν όλα, προς το χειρότερο, σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά

Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2012 05:02

Την επόμενη Πέμπτη, αλλάζουν όλα, προς το χειρότερο, σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά 

 

Η πρώτη Μαρτίου δεν σηματοδοτεί μόνο την έλευση της άνοιξης, αλλά και την βαρυχειμωνιά στο πεδίο των μισθών συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων, αφού από την 1ης Μαρτίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή των προβλεπομένων από νέο μνημόνιο.

Έτσι, ο εργοδότης πλέον θα έχει την ευκαιρία να αποζημιώνει τους νεοπροσλαμβανόμενους με μισθούς κατά 22% μειωμένους, σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας που τόνισε πως η μείωση είναι "δικαίωμα και όχι υποχρέωση" των εργοδοτών. Στο μεταξύ, την αποσύνδεση τουλάχιστον 20 παροχών από τον κατώτατο μισθό εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να διασωθούν.
Μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, και οι κατώτατες συντάξεις.
Εξάλλου στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου των360.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των κλαδικών, αν εν τω μεταξύ δεν έχει υπογραφεί στους κλάδους τους, νέα συλλογική σύμβαση.
Στις ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις κλαδικές, τις ομοιο επαγγελματικές συμβάσεις και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου της νέας δανειακής σύμβασης, μετά τη λήξη της μετενέργειας διασφαλίζεται μόνο ο κατώτερος κλαδικός μισθός (που είναι συνήθως υψηλότερος κατά 8% έως 40% από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση) και τα βασικά επιδόματα, (ωρίμανση, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας).
Ανοιχτό παραμένει το αν θα διατηρηθεί τελικά το επίδομα γάμου, ενώ διευκρινιστικές εγκύκλιοι αναμένονται για το θέμα της εργασίας των συνταξιούχων.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, ως το τέλος Ιουλίου, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να ξανασυζητήσουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να εξετάσουν πιθανές αναπροσαρμογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης δήλωσε επίσης ότι στις επόμενες ημέρες θα διασαφηνιστεί η τύχη των 20 παροχών που το ύψος τους συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού.
Ως προς τις συντάξεις, περικοπές θα ισχύσουν τόσο για τις κύριες, όσο και για τις επικουρικές- στη δεύτερη περίπτωση λόγω της ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων.
Οι μειώσεις κατά 12% στην κύρια ασφάλιση θίγουν συνολικά 380.000 συνταξιούχους, το 13,6% από το σύνολο των περίπου 3 εκατ. συνταξιούχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις συντάξεις καθώς οι απώλειες των Ταμείων είναι τεράστιες λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των εισφορών.

 http://dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=11588:next-thursday-they-change-everything-for-the-worse-in-wages-pensions-and-labor

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: