Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Υπό επιτήρηση ή αναστολή 1 στις 3 μετοχές στο Χ.Α.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ :: MARKETS

Υπό επιτήρηση ή αναστολή 1 στις 3 μετοχές στο Χ.Α.
Υπό επιτήρηση ή αναστολή 1 στις 3 μετοχές στο Χ.Α.
Χθες το Δ.Σ. του Χ.Α., αφού εξέτασε τις προϋποθέσεις για κάθε μία από τις 264 μετοχές του ταμπλό, ενέταξε άλλες 11 εταιρείες στην ειδική κατηγορία
6/4/2012
Της Ειρήνης Σακελλάρη
Ποσοστό υψηλότερο του 16% του ελληνικού χρηματιστηρίου διαπραγματεύεται πλέον στην κατηγορία υπό επιτήρηση μετά την τακτική αναθεώρηση που πραγματοποίησε στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου. Άλλες 11 εταιρείες προστέθηκαν στην κατηγορία υπό επιτήρηση αυξάνοντας σε 43 το συνολικό αριθμό αυτής της κατηγορίας. Εάν σε αυτές τις εταιρείες προστεθούν και οι 40 που βρίσκονται σε αναστολή, το 31% των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου είτε βρίσκεται εκτός ταμπλό είτε διαπραγματεύεται με συγκεκριμένο τρόπο στο ταμπλό.
Το στοιχείο αυτό δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων και των ελληνικών εισηγμένων που οδηγούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε σταδιακή απαξίωση.
Οι λόγοι Χθες το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α., αφού εξέτασε τις προϋποθέσεις για κάθε μία από τις 264 μετοχές που διαπραγματεύονται σε αυτό, ενέταξε άλλες 11 εταιρείες στην ειδική κατηγορία υπό επιτήρηση είτε λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων είτε λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αρνητικών διαπιστώσεων από την πλευρά των ορκωτών είτε λόγω ελλείψεων στις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις ή τέλος λόγω αμφιβολιών για τη δυνατή συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι για άλλες 15 εταιρείες ανεστάλη προσωρινά ή επ' αόριστον η διαπραγμάτευσή τους την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, με αποτέλεσμα να μικραίνει το εύρος του ενδιαφέροντος για μετοχές πέραν αυτών που χαρακτηρίζονται blue chips. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές υπό επιτήρηση διαπραγματεύονται με συγκεκριμένο τρόπο στο Χρηματιστήριο και επομένως η καθημερινή εμπορευσιμότητά τους δεν μπορεί να είναι μεγάλη, αφού διαπραγματεύονται μόνον μέσω δημοπρασιών.
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Χ.Α. που βασίζεται στο άρθρο 3.1.2.4 του κανονισμού οι μετοχές των εταιρειών SCIENS Α.Ε., SPIDER ΜΕΤ/ΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ A.E, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε., Π. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, ΣΕΛΜΑΝ ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΙΚΗ ΒΙΟΜ. ΕΠΕΞ. ΞΥΛΟΥ Α.Ε., ΣΙΔΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΙΔΜΑ Α.Ε., ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε., AXON Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και EUROMEDICA Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, μεταφέρονται στην Κατηγορία Επιτήρησης.
Η μεταφορά των μετοχών στην Κατηγορία Επιτήρησης θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Τρίτης 10 Απριλίου 2012. Σε επίπεδο τακτικής αναθεώρησης ελήφθησαν επίσης αποφάσεις για μεταφορές και άλλων εταιρειών ανά κατηγορία διαπραγμάτευσης:
1. Μεταφορά στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς
Οι μετοχές των εταιρειών ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ ΑΒΕΕ και RILKEN ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε. μεταφέρονται στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς από την Κύρια Αγορά, καθώς πληρούν το κριτήριο της χαμηλής διασποράς (< 15%). Η μεταφορά στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Μαΐου 2012, ημερομηνία ισχύος της Τακτικής Εξαμηνιαίας Αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/X.A.
2. Μεταφορά στην Κατηγορία Προς Διαγραφή
Οι μετοχές της εταιρείας ΖΑΜΠΑ Α.Ε. μεταφέρονται στην Κατηγορία Προς Διαγραφή από την Κύρια Αγορά, καθώς πληρούν το κριτήριο των χαμηλών εσόδων (< 2 εκατ. ευρώ).
Η μεταφορά των μετοχών στην κατηγορία Προς Διαγραφή, θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Τρίτης, 10 Απριλίου 2012.
Άλλες αποφάσεις Επίσης το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 20.317 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή 9.673 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 12η Απριλίου 2012.
Τα παραπάνω επιφέρουν μεταβολές και στους σχετικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου. Οι μετοχές της εταιρείας «ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.» αφαιρούνται από την σύνθεση του γενικού δείκτη και του δείκτη συνολικής απόδοσης και αντικαθίστανται από τις μετοχές των εταιρειών «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ Α.Ε.».
Αντιστοίχως οι μετοχές των εταιρειών «ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» και «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ Α.Ε.» αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και αντικαθίστανται από τις μετοχές των εταιρειών «ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε.» και «ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ». Στο δείκτη FTSE/ΧΑ Mid Cap οι Ευρωσύμβουλοι αντικαθίστανται από τις «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.».
Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης της Τρίτης 10 Απριλιου 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια: