Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Βόμβα του ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Βόμβα του ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Το ΣτΕ έβαλε χθες «φρένο» στην «τακτοποίηση» όλων των αυθαιρέτων, εκείνων για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους) μέχρι τις 28-7-11 (οπότε άρχισε να ισχύει ο ν. 4014/11 για την «τακτοποίησή» τους έναντι αντιτίμου για τα επόμενα 30 χρόνια).


«Στον αέρα» βρίσκονται και δεν μπορούν να «τακτοποιηθούν» αυθαίρετα (ως προς την κατασκευή ή τη χρήση) που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών τους κλπ. καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας «παγώνει» τα σχετικά αποδεικτικά μέσα για να «μπλοκάρει» τη νέα γενιά αυθαιρέτων που ήδη κτίζεται.

Το ΣτΕ έβαλε χθες «φρένο» στην «τακτοποίηση» όλων των αυθαιρέτων, εκείνων για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους) μέχρι τις 28-7-11 (οπότε άρχισε να ισχύει ο ν. 4014/11 για την «τακτοποίησή» τους έναντι αντιτίμου για τα επόμενα 30 χρόνια). Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να αποτρέψει την ανέγερση νέων αυθαιρέτων (που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές), «πάγωσε» όλες εκείνες τις διατάξεις και διαδικασίες, που επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να αποδείξουν ότι τα έκτισαν πριν από τις 28-7-11, χρησιμοποιώντας ακόμα και ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνη δήλωσή τους ή σχετική έκθεση μηχανικού.

Παρατάσεις
Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣτΕ εκφράζει ανοικτά το φόβο ότι με τις συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες για την τακτοποίηση και με τη «χαλάρωση» των αποδεικτικών μέσων (αφού μπορεί να στηριχθούν τελικά στη δήλωση του ίδιου του αυθαιρετούχου) υπάρχει «άμεσος κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων, με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Γι' αυτό το ΣτΕ απαγορεύει πλέον (μέχρις ότου αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της «τακτοποίησης» του ν.4014/11, πιθανότατα το Φθινόπωρο) να υποβάλονται αιτήσεις που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών, κ.λπ. Παράλληλα διατάσσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν την επεξεργασία αιτήσεων που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας να συνεχίσουν την επεξεργασία μόνο των αιτήσεων που στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, για να αποδειχθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής (για τον φέροντα οργανισμό και τις χρήσεις) μέχρι τις 28-7-11.

Όλες οι αιτήσεις που δεν στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, μένουν «στον αέρα» και δεν επιτρέπεται να υποβληθούν ή να ελεγχθούν καν, ενώ η Ολομέλεια ΣτΕ θα συνέλθει τον Ιούνιο για να κρίνει τη συνταγματικότητα όλου νομοθετικού πλαισίου για τα αυθαίρετα και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά 3-4 μήνες.

Τους ανώτατους δικαστές απασχόλησαν ιδιαίτερα οι συνεχείς καταγγελίες (που επιβεβαιώθηκαν και από το ΥΠΕΚΑ) ότι πολλοί σπεύδουν να κτίσουν νέα αυθαίρετα για να εκμεταλλευθούν τις παρατάσεις των προθεσμιών για τις αιτήσεις τακτοποίησης και να βεβαιώσουν με υπεύθυνες δηλώσεις τους ό,τι δήθεν είχαν κτίσει πριν από τις 28-7-11.


Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: