Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Αλλαγές στο χαράτσι της ΔΕΗ


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Αλλαγές στο χαράτσι της ΔΕΗ

Αλλαγές στο χαράτσι της ΔΕΗ
Διευκρινιστική εγκύκλιο για την αντιµετώπιση των ζητηµάτων που ανακύπτουν κατά την διαχείριση του "χαρατσιού" στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών.
Οι διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ αφορουν τις περιπτώσεις που ο υπόχρεος δικαιούται απαλλαγής ή μειωμένου συντελεστή, την περίπτωση που δηλώνει αδυναμία να το καταβάλλει και επιθυμεί τον διαχωρισμό του από το τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και την περίπτωση που αλλάζει πάροχο.
Αναλυτικότερα, το ΥΠΟΙΚ παρείχε διευκρινίσεις για τις παρακάτω περιπτώσεις:
Α. Ο υπόχρεος δικαιούται πλήρους απαλλαγής.
Αν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., σύµφωνα µε το υπόδειγµα 1 της ΠΟΛ.1056/2.3.2012 Α.Υ.Ο., προσκοµίζοντας και τα αναφερόµενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αµέσως στο πρόγραµµα του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. από τον υπόχρεο.
Β. Ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε µειωµένο συντελεστή.
Αν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε µειωµένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανεκκαθάρισης του τέλους µε µειωµένο συντελεστή, σύµφωνα µε το υπόδειγµα 1 της ΠΟΛ.1056/2.3.2012 Α.Υ.Ο. στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., προσκοµίζοντας και τα προβλεπόµενα δικαιολογητικά. Η ∆.Ο.Υ., εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσµες, όπως έχουν προκύψει µετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθµός διπλοτύπου στην εφαρµογή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ..
Γ. Ο υπόχρεος επιθυµεί την αποκοπή του ΕΕΤΗ∆Ε, από τον λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος ή δηλώνει αδυναµία καταβολής του.
Αν ο υπόχρεος επιθυµεί, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο να αποκοπεί το ΕΕΤΗ∆Ε από το λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος, προσέρχεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., υποβάλει το υπόδειγµα 6, καταβάλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του έτους 2012, καταχωρείται ο αριθµός διπλοτύπου στην εφαρµογή και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ..
Αν ο υπόχρεος δηλώνει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, προκειµένου να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50,00€, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ..
Σας υπενθυµίζουµε ότι ο αρµόδιος προϊστάµενος, µετά από αίτηση του φορολογουµένου, µπορεί (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περ. β του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011) να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόµενες δόσεις, είτε τον περιορισµό του ύψους του τέλους.
∆. Αλλαγή παρόχου
Σε περίπτωση αλλαγής προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος (παρόχου), καταβάλλεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ. η τρέχουσα και οι τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του ΕΕΤΗ∆Ε έτους 2012 και η ∆.Ο.Υ. χορηγεί άµεσα βεβαίωση για αλλαγή παρόχου σύµφωνα µε το υπόδειγµα 5 της ΠΟΛ.1056/2.3.2012 Α.Υ.Ο.. Το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ.. Εφόσον ο υπόχρεος δηλώσει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50,00€, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., προκειµένου να χορηγηθεί η βεβαίωση αλλαγής παρόχου.
Ο ∆Ε∆∆ΗΕ θα ενηµερώνεται καθηµερινά µε ηλεκτρονικό τρόπο, για όλες τις ενέργειες που γίνονται από τις ∆.Ο.Υ. µέσω της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).
Τέλος σας ενηµερώνουµε ότι, πληροφορίες για το χειρισµό του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 υπάρχουν και στην ηλεκτρονική εφαρµογή του ΕΕΤΗ∆Ε, η οποία είναι ανοικτή στις ∆.Ο.Υ.


Διευκρινίσεις για το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών

ΥΠΟΙΚ: «Χαράτσι» με ευκολίες και εξαιρέσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 
Τελευταία Ενημέρωση : 29/08/2012 07:01
Ο φορολογούμενος που δηλώνει αδυναμία καταβολής θα πρέπει να πληρώσει 50 ευρώ ώστε η εφορία του να προχωρήσει στη βεβαίωση του υπολοίπου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιθυμούν, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, να αποκοπεί το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών από το λογαριασμό της ΔΕΗ, μπορούν να προσέλθουν στην εφορία τους και να υποβάλουν σχετική αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρώσουν την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του έτους 2012.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τις νέες διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, ότι ακόμη και ο φορολογούμενος που δηλώνει αδυναμία καταβολής ολόκληρου του ανωτέρω απαιτούμενου ποσού, για να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασμό της ΔΕΗ, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 50 ευρώ ώστε η εφορία του να προχωρήσει στη βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού.
Αναλυτικότερα, οι νεώτερες οδηγίες του υπουργείου όσον αφορά στη βεβαίωση και είσπραξη του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) έτους 2012, οι οποίες δόθηκαν με την υπ' αριθμ. Δ13/ΦΜΑΠ1117493ΕΞ/23.8.2012 εγκύκλιο, έχουν ως εξής:
Α. Ο υπόχρεος δικαιούται πλήρους απαλλαγής.
Αν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, σύμφωνα ΅ε το υπόδειγμα 1 της ΠΟΛ. 1056/2.3.2012 ΑΥΟ, προσκομίζοντας και τα αναφερόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού ΕΕΤΗΔΕ από τον υπόχρεο.
Β. Ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή ΕΕΤΗΔΕ ΅ε μειωμένο συντελεστή.
Αν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή ΕΕΤΗΔΕ ΅ε μειωμένο συντελεστή, υποβάλλει αίτηση επανεκκαθάρισης του τέλους ΅ε μειωμένο συντελεστή, σύμφωνα ΅ε το υπόδειγμα 1 της ΠΟΛ. 1056/2.3.2012 ΑΥΟ στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ΔΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια ο υπόχρεος καταβάλλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ.
Γ. Ο υπόχρεος επιθυμεί την αποκοπή του ΕΕΤΗΔΕ, από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ή δηλώνει αδυναμία καταβολής του.
Αν ο υπόχρεος επιθυμεί, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο να αποκοπεί το ΕΕΤΗΔΕ από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, προσέρχεται στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλει το υπόδειγμα 6, καταβάλλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του έτους 2012, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ.
Αν ο υπόχρεος δηλώνει αδυναμία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούμενου ποσού, προκειμένου να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιος προϊστάμενος, έπειτα από αίτηση του φορολογουμένου, μπορεί (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περ. β του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011) να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε τον περιορισμό του ύψους του τέλους.
Πληροφορίες για το χειρισμό του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 υπάρχουν και στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ, η οποία είναι ανοικτή στις ΔΟΥ.
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού
Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος (παρόχου) καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ η τρέχουσα και οι τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 και η ΔΟΥ χορηγεί άμεσα βεβαίωση για αλλαγή παρόχου σύμφωνα ΅ε το υπόδειγμα 5 της ΠΟΛ. 1056/2.3.2012 ΑΥΟ. Το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ. Εφόσον ο υπόχρεος δηλώσει αδυναμία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούμενου ποσού, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να χορηγηθεί η βεβαίωση αλλαγής παρόχου.

Διαχωρισμός του τέλους ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ

Στις εφορίες μπορεί να μεταφερθεί η υποχρέωση από τους φορολογούμενουςΣτις εφορίες μπορεί να μεταφερθεί η υποχρέωση από τους φορολογούμενους
Τη δυνατότητα διαχωρισμού του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, με τη μεταφορά της υποχρέωσης από τη ΔΕΗ στην Εφορία, δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ, ενώ εάν δηλώσει αδυναμία καταβολής του απαιτούμενου ποσού, προκειμένου να «αποκοπεί» το τέλος από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να καταβάλλει 50 ευρώ και να γίνει η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού από την Εφορία.
Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπου παρέχονται οδηγίες στις Εφορίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.) για το 2012, και στην οποία επισημαίνονται κατά περίπτωση τα εξής:
- Εάν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. από τον υπόχρεο.
- Εάν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε μειωμένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους µε μειωμένο συντελεστή, προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ∆ΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆ΟΥ.
24h NewsRoom



Δεν υπάρχουν σχόλια: