Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Προς νέα παράταση τακτοποίησης στα αυθαίρετα


ΥΠΕΚΑ

Προς νέα παράταση τακτοποίησης στα αυθαίρετα

Προς νέα παράταση τακτοποίησης στα αυθαίρετα
Του Κασσιανού Τζέλη
Για ακόμη μια παράταση στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά και σημαντικές αλλαγές, προς το ευνοϊκότερο, στον νόμο φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Πλέον, είναι σε όλους κοινό μυστικό η αυτοαναίρεση των κυβερνητικών εξαγγελιών, ύστερα από τέσσερις παρατάσεις στη διαδικασία τακτοποίησης και υπό το βάρος της είσπραξης όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων.
Τώρα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος αφήνουν να εννοηθεί, ανεπίσημα, ότι εξετάζουν όχι μόνο την επιβολή της πέμπτης στη σειρά παράτασης, αυτή τη φορά μάλλον μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά και αλλαγές στο νόμο, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και ορισμένες «ειδικές κατηγορίες» αυθαιρέτων και φυσικά να υπάρξει εναρμόνιση με τον νέο οικοδομικό κανονισμό.
Παραβάσεις
Είναι πιθανό να ενταχθούν στον νόμο για την τακτοποίηση κάποιες μικρές πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν γίνει σε κτίρια με νόμιμη άδεια, αλλά και να προστεθούν κι άλλου είδους παραβάσεις, ώστε να αυξηθούν και τα ενδεχόμενα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία έχει «παγώσει», προφανώς και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 400.000, όταν τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε πολύ περισσότερα από 1 εκατομμύριο. Οι εισπράξεις, μέχρι στιγμής, μόλις που ξεπερνούν τα 620 εκατ., ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα εισπράττονταν πάνω από 1,5 δισ.
Οι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι προτιμούν να εκμεταλλευτούν την ανυπαρξία ελέγχων αλλά και τις συνεχόμενες παρατάσεις, καθυστερώντας όσο μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η τέταρτη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης που ξεκίνησε πριν από 1 χρόνο λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Ετσι, η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε ανακοίνωση των υπό επεξεργασία αλλαγών στο νόμο τους οποίους ζητά και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Η πέμπτη στη σειρά παράταση ενδέχεται να λήξει στο τέλος του 2012 αν και το ΤΕΕ επιμένει ότι μαζί με τον «εξορθολογισμό» του νόμου, θα πρέπει να δοθεί και ετήσια παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη διαδικασία για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων διήρκεσε είκοσι μήνες.
  • Λίγο πάνω από 400.000 είναι οι αιτήσεις τακτοποίησης
  • Περίπου 620 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα από τη διαδικασία
  • Πάνω από 1 εκατ. υπολογίζονται ότι είναι τα αυθαίρετα στην Ελλάδα
  • Σε παράταση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του χρόνου και ευνοϊκές ρυθμίσεις, προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: