Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ε9 και ξανά και ξανά…

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 13:38

Ε9 και ξανά και ξανά…

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ε9 και ξανά και ξανά…
Έκπληξη: θα χρειαστεί να υποβάλλουμε και πάλι το Ε9 στις αρχές του 2014. Τι νομίζετε; Ότι θα οριστικοποιήσετε τη φετινή δήλωση δηλώνοντας τα στοιχεία των οικοπέδων και τελείωσε η ιστορία; Λάθος.
Γράφει:  
Έρχεται ο νέος νόμος για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα σας υποχρεώσει να δηλώσετε την όποια μεταβολή επέλθει στην ακίνητη περιουσία σας μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η μεταβολή και πάντως όχι αργότερα από την 31η Ιανουαρίου 2014.
Άρα έχουμε μπροστά μας:
1.    Την τροποποίηση των λαθών στα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ ετών 2011 και 2012. Υποτίθεται ότι έχουμε τέσσερις μήνες στη διάθεσή μας από τη στιγμή που θα έρθει το εκκαθαριστικό. Βέβαια, ο χρόνος τρέχει και ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει την κατάθεση των τροποποιητικών δηλώσεων.
2.    Την οριστικοποίηση των φετινών δηλώσεων του Ε9 προκειμένου να αποτυπωθούν και τα στοιχεία των αγροτεμαχίων. Πριν από λίγο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έβγαλε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν υποβάλλει οριστική δήλωση Ε9 είτε έχουν οριστικοποιήσει περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 μέχρι και τις 27/09/2013, δε χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Σε περίπτωση όμως που πρέπει να γίνει οποιαδήποτε διόρθωση στον πίνακα των αγροτεμαχίων (πίνακας 2), δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας δήλωσης Ε9».
3.    Τη δήλωση των μεταβολών που επέρχονται στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2013, το πολύ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014.
Ο λόγος για τον οποίο επισπεύδεται η δήλωση των αλλαγών στην ακίνητη περιουσία είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2014 να εισπράττει τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η εξόφληση θα μπορεί να γίνει σε εννέα δόσεις δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: